2019-11-07 342 views
羅麥記的裝修處處都充滿懷舊特色,望住牆上的插畫我很快就想到了我的童年!相信都係唔少人的回憶。餐牌上有很多不同款式的食物,而且食物都充滿香港特色,我點左一個我好耐都無食過的銀針粉。七彩銀針粉,銀針粉炒得好夠火吼,非常惹味!加上銀芽,韭菜和甘荀等配料令到整體口感更豐富。無骨海南雞飯,海南雞肉質嫩滑,加上雞肉已經去骨,所以可以放心大大啖咁食。雞飯用高湯煮過,加埋雞肉一齊食係最佳的配搭。避風塘雞翼,雞翼的味道真系頗有避風塘的感覺,雞翼外脆內軟,味道有少少辣辣地幾惹味。好立克,兒時食茶餐廳,屋企人都好中意點好立克俾我飲,因為佢地話冇咁熱氣!這裡的好立克味道剛剛好,充滿著兒時的回憶呀!奶茶,香港的茶餐廳又點可以少得絲襪奶茶,這裡的奶茶茶底好夠澀味,飲落好細滑,加上用了這些較舊式的茶杯,特別有舊香港的情懷!
七彩銀針粉
無骨海南雞飯
避風塘雞翼
好立克
奶茶
2019-11-02
$100 (Dinner)