2017-07-27 2329 views
今日要去分公司交完文件後約左同事食LUNCH, 平時好少閒日到尖沙咀食LUNCH, 因為分公司近中港城, 就近近地係中港城搵食。中港城新裝修後靚左好多, 食肆都唔少, 同事帶我去佢地平時去開的飯堂 - 米線陣, 顧名思義係食米線啦 !餐廳都好大, 但人流亦好多, 我地3個人取完飛等左3-4分鐘就有位啦 ~入座後見到侍應們好忙, 但好有禮貌, 茶水係自助的。睇下餐牌先, 有午餐亦有散點....最後我要了一個午餐, 另外兩位同事要了散點米線 :午餐 : 醋香一口排骨豆卜米線 + 熱柚子茶 $55散點 1 - 蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐 $47散點 2 - 香菜濃湯米線配魚蛋, 唐生菜 $42小食 : 紅油珍珠餃子 $8紅油珍珠餃子即係紅油抄手, 有6粒, 上枱時唔覺得熱, 只係微暖, 少少辣浸下湯都OK, $8 價錢就好抵 醋香一口排骨豆卜米線 (忘記影相......) 排骨大約有6粒, 要了蕃茄湯底, 欣賞好多蕃茄,  米線少硬但能夠接受 $55 真係唔錯熱柚子茶味道正常蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐 一開始侍應無比肉操, 問返先有。魚蛋算彈牙, 魚腐似魚片, 完全無魚肉

入座後見到侍應們好忙, 但好有禮貌, 茶水係自助的。
睇下餐牌先, 有午餐亦有散點....

最後我要了一個午餐, 另外兩位同事要了散點米線 :

午餐 : 醋香一口排骨豆卜米線 + 熱柚子茶 $55

紅油抄手

醋香一口排骨豆卜米線

熱柚子茶味道正常
熱柚子茶

蕃茄湯米線配魚蛋, 五香肉操, 魚腐
一開始侍應無比肉操, 問返先有。魚蛋算彈牙, 魚腐似魚片, 完全無魚肉豆腐, 蕃茄湯依然好多蕃茄粒
充滿蕃茄的米線

香菜濃湯米線配魚蛋, 唐生菜
同事喉嚨痛, 清清地都好啱佢食

雖然人流不斷, 但唔會催我地走, 但我地只有一小時食飯, 都食得好滿足
$55 (Lunch)
充滿蕃茄的米線