2021-05-25
Season旗下既餐廳既分店都聽朋友推薦過幾次.今次終於有機會約到朋友黎呢間最新既上環分店.有別於其他分別,西環既分店藝術氣氛更濃厚,充滿掛畫及特色佈置.最特別一定係門口掛上既楓葉樹.南非Chardonnay白酒平時都係偏向飲法國同紐西蘭既白酒多南非真係第一次試.店長好細心咁推介左唔同既酒,今次就試左佢推薦之一既南非Chardonnay白酒.平時既Chardonnay入口會較dry無咁香甜.但呢一款味道比時Chardonnay更重果香,連平時唔太好酒既朋友都好鍾意.精選美國生蠔🦪🇺🇸蠔肉身唔會好削,肉質清爽而且清甜,入口順滑相當易入口,入口唔會過重既鐵銹味.白酒煮馬尼拉蜆白酒既提子清香充分提昇蜆肉既鮮味,配上洋蔥,蒜頭及蕃茄令味道更甜.蜆肉飽滿入口爽彈而且無沙,味道充滿海洋鹹香味.蜆肉下既湯汁每一啖都滿盡精華,相當滿足.牛油蒜香蜆肉意粉意粉煙韌度適中而且唔會糊.意粉吸入蜆肉鮮香及牛油濃郁又甘香既味道令意粉絕不單調.蒜味香而不過濃,入口充滿餘韻.蜆肉同樣鮮甜充滿海洋鮮味.威爾斯羊西冷羊西冷肉質相當嫩腍唔會過韌.羊西冷唔會過濃羊羶味,平時唔太鍾意羶味既我都接受到而且覺得幾香.外層煎得甘香帶
南非Chardonnay白酒
精選美國生蠔🦪🇺🇸
白酒煮馬尼拉蜆
牛油蒜香蜆肉意粉
威爾斯羊西冷
羊西冷肉質相當嫩腍唔會過韌.羊西冷唔會過濃羊羶味,平時唔太鍾意羶味既我都接受到而且覺得幾香.外層煎得甘香帶一陣陣鹹香,雖羊西冷上層帶一層脂肪但入口唔會好肥膩.