2018-11-24
香港每年到秋天季節最舒服,今日陽光普照,秋高氣爽,我拿拿聲做完手頭上嘅嘢,下晝決定搵個好地方偷偷懶, 享受一下秋日陽光! 終於我揀咗去 Go Inside Kitchen喺尖沙咀山林道新開張嘅姊妹店 Sowergift Kitchen 籽樂厨房!日頭嘅山林道, 另有一番景象, 寧靜休閒!籽樂廚房係11月初新開張,呢間餐廳周圍都有大玻璃窗,日頭嚟到好有陽光feel,擺枱唔迫夾,空間感強, 非常非常relax!睇睇餐牌先,午餐有成十款選擇 ,主菜有輕盈版嘅沙律餐, 中型版嘅意粉飯麵餐,到重量級嘅啖啖肉餐都有。 個午餐仲包括一份餐包,一個餐湯同埋一杯餐飲。今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,好有心思呀,湯上面竟然拉埋花添!我揀咗D餐, 係黑松露帶子意大利飯! 先要讚讚個意大利飯,唔易煮㗎,識得掌握飯嘅軟硬係一門學問!如果純西式煮法,我哋一般食起嚟會覺似半生熟米,但如果煮得太淋,啲飯又會似粥! 呢個大廚好功力呀,啲意大利飯外軟內QQ,有口!飯面舖咗幾粒煎得金黃香脆嘅大帶子, 質感爽軟,唔會又硬又實。大㕑用黑松露配帶子,味道好夾, 呢個飯有带子嘅鮮甜,黑松露嘅香氣濃郁,加埋creamy嘅意大飯,一流! 今
日頭嘅山林道, 另有一番景象, 寧靜休閒!
今日嘅餐湯係粟米忌廉湯,好有心思呀,湯上面竟然拉埋花添!
粟米忌廉湯
黑松露帶子意大利飯
今日好心情,特別開胃,我見到芝士焗蠔只係每隻15蚊,我就豪一次,叫咗四隻!
法式芝士煙肉焗蠔
隻蠔海水味好濃,肉質嫩滑, 加埋煙肉同法式芝士一齊焗,yummy yummy,冇令我失望!
hehe, 我仲叫埋甜品,加多12蚊咋,係雲石芝士餅,好彩唔肥膩又唔太甜, 冇咁有罪惡感!
雲石芝士餅
食完嘢,我喺餐廳行咗個圈,呢度真係好闊落好開揚,餐廳尾有個大露台,可以行出去親親大自然, 好少餐廳有咁正嘅環境!今餐好滿意!