2024-12-10
研究話地中海飲食對心血管好,亦都對腦部好,可以有助減低患上腦退化,所以間唔中同另一半都會去搵啲地中海餐廳食下飯。地中海飲食特點係選用橄欖油、堅果、全麥、魚、豆和葡萄酒等等。去到FIGS 我地試左個chef’s tasting menu,$338 五道菜,抵食!因為我地有兩個set, 所以都可以試到多啲唔同嘅嘢食😍😍 一坐底,未叫嘢食,就上左一碟免費小食 - 多士(配有火腿,紅菜頭粒,蕃茄粒,青瓜),開展味蕾之旅。1️⃣頭盤(選兩道):西班牙火腿配茄蓉包 :包好脆好香口,茄蓉調味調得好好,放入口,啖啖都好滿足好fresh, 好清香,加埋ham 都好夾生帶子配芒果紅菜頭莎莎醬:酸酸甜甜嘅前菜,份外開胃2️⃣第二道菜(選一道):松露芝士三文治:bikini 係指西班牙嘅一款烤焗熱壓三文治,感覺有啲似香港嘅飛碟,熱辣辣,松露芝士滿滿的蒜蓉蝦:中辣,蒜蓉好勁好重!好啱鍾意食蒜又唔怕辣嘅我,蝦都好爽好有肉3️⃣主菜(選一道):西班牙海鮮飯: 對於西班牙海鮮飯本身有刻板印象,成品通常充份收乾湯汁,而呢個西班牙海鮮飯係濕嘅,所以一上枱有啲驚喜,睇返menu 其實係就寫左係”Juicy rice”, 海鮮湯好濃,似
1️⃣頭盤(選兩道):
生帶子配芒果紅菜頭莎莎醬:酸酸甜甜嘅前菜,份外開胃
2️⃣第二道菜(選一道):
3️⃣主菜(選一道):
西班牙海鮮飯: 對於西班牙海鮮飯本身有刻板印象,成品通常充份收乾湯汁,而呢個西班牙海鮮飯係濕嘅,所以一上枱有啲驚喜,睇返menu 其實係就寫左係”Juicy rice”, 海鮮湯好濃,似龍蝦湯咁,有四款海鮮:帶子、蝦、青口、大蜆。
燒海鱸魚扒配阿根廷香菜醬:鱸魚燒得皮脆,但肉就少少overcook,略嫌唔夠滑,而薯蓉就十分綿滑了,阿根廷香草醬亦都好夾,係是晚令我最滿意嘅醬汁。
4️⃣甜品(選一道):
廚師特選蛋糕 同埋 西班牙肉桂條配朱古力醬都係一般般,不過不失。
今晚整體用餐體驗唔錯,配合Sangria Blanco, what an enjoyable dinner!