2017-07-16 1133 views
午餐肉炒蛋牛油厚多士,嫩滑炒蛋有生命,不是一味大火熟到成塊薄餅般,又老又起晒豆皮,諗起都毛管洞啊!用溫和慢火兜炒而成,香噴噴鬆軟棉滑附著蛋汁,搭上厚切餐肉躺在牛油厚多士之上,狠狠地擘盡嘴仔塞入去!味道渾然天成,毫不吝嗇地塗上大量牛油,牛油已完全溶化滲入多士之中,多士外香脆內軟塾,午餐肉鬆軟泛著濃郁咸香。百味交雜,質地多變,食得津津有味,無可挑剔。腩肉出前一丁配雜菌清雞湯,從未試過平記煮的出前一丁,比次機會您啦!沒有將出前一丁湯粉混入雜菌清湯?湯底異常淡,淡如水又吃不出雜菌味來。有雞髀菇、雲耳、啡菇,三種都爽口清甜菇味。,腩肉如來係五花腩,薄切咸豬肉,鬆化膠滑嚥韌有齊,好味喎!我仲幻想係炆牛腩或客家炆豬腩肉或糖醋或醬油炆,依個好野黎呀。出前一丁真係好難煮得唔好食,但居然要成碗放棄,真係入唔到口呀。部份快餐店會預先沖過水讓麵條放涼變腍,縮短烹煮時間。發脹麵條帶著水喉水味,外暖內凍,時光倒流溶到回復麵粉口感,非常可怕!頂左兩啖,都係要成碗放棄,太難食,不是食丁麵的地方!剛巧搭檯阿叔又係叫丁麵,見我成碗掉底唔食埋單,一臉茫然用疑惑的眼神目送我離開。

午餐肉炒蛋牛油厚多士
午餐肉炒蛋牛油厚多士
腩肉出前一丁配雜菌清雞湯
腩肉出前一丁配雜菌清雞湯
2017-06-01
$35 (Breakfast)
  • 午餐肉炒蛋牛油厚多士