2014-08-16
聽人講呢間幾好食,於是提前一星期BOOK左.六點鐘到左餐廳,招呼不錯. 杯綠茶幾濃味,咁多間放題中算好.坐底一陣,首先有送既鮑魚同牡丹蝦.牡丹蝦好大隻,鮑魚都幾清甜. 不錯不錯點左兩個沙律, 分別係吞拿魚牛油果沙律同埋三文魚蟹肉, 作為頭盤, 分量適中之後就係主角 刺身出場啦~~好大好靚滿滿既一盤! 雖然有幾款刺身係冇order 過, 但係見到大大隻生蝦同鬼拿咁大粒帆立貝, 都冇咩好complain. 不過建議大家去食既時候同職員講清楚先啦~清酒煮蜆, 辣酒東風螺, 牛油粟米, 軍艦等等上台.辣酒東風螺, 牛油粟米 還好, 但係清酒煮蜆真係一般,蜆冇味多沙, 不過呢啲都係小食, 唔打緊我地點左海膽軍艦, 甜蝦蟹膏軍艦, 帆立貝蟹膏軍艦同辣味三文魚, 蟹膏都好香好野味, 紫菜脆口,海膽大大舊,味道偏淡, 但軍艦都普遍唔錯 之後就係惡夢既開始, 先係串燒同其他燒物, 好似雞翼雞軟骨牛仔骨豬頸肉牛柳粒金菇牛柳等等.嘩, 不得了, 全部都太老, 太硬, 冇味道. 老婆食唔慣咁硬既野, 搞到全部都係我頂哂. 陰公, 好似食柴皮咁! 公道啲講, 其實佢既食材係冇問題既, 但係燒到過哂火囉, 浪費食
六點鐘到左餐廳,招呼不錯.
杯綠茶幾濃味,咁多間放題中算好.
正當我地大戰柴皮之際, 白汁焗蠔上台啦, 心諗呢個都好難難食啦,,,點知,我錯啦, 不論隻蠔本身,同埋啲汁都完全冇味道可言
適逢隔離兩張大枱坐滿左一家幾十口既大家族,幫一個幾歲大既細路慶祝生日. 場面何其壯觀, 耳膜何其咁震盪...其實我地都好明白呢啲野店家係控制唔到既, 但係呢個似終關乎食店環境質素, 都要略帶一提.
此後, 都冇咩心機食, 天婦羅對於我黎講還可以, 炸得尚算鬆脆, 但係對於奄尖既老婆黎講, 佢就覺得皮太厚.
其他炸物都真係一般, 最奇怪之處就係紫芋栗子餅竟然淋千島醫0係上面?!
之後經理仲話:" 憑呢張卷, 下次再黎食就可以額外攞多兩個H記雪糕..."
當下我地兩個眼都突埋:"吓?!" 點解我地六點入場既時候唔話俾我地知冇雪糕食?? 點解又會expect我地下次一定會再黎幫襯? 點解明明今次有得食既野, 要下次再俾多次錢先可以享用?! 咩logic?? 真係不知所謂!!
冇雪糕食冇雪糕食...醒起仲有其他唔係雪糕既甜品...但係已經係好耐之前落單,仍未見縱影, 催完waitress姐姐之後,立刻攞黎...牛奶布甸泡芙呢啲都OK...諗住再order...結果俾waitress 姐姐冷冷地一口拒絕:"截左單!"
一啲先兆都冇...冇人同我地講過幾點截, 亦都冇人提過我地last order, 咁就截左??!?! 講真, 我地兩公婆食唔少放題, 平到貴既都有, 但係未見過一間係咁離奇既日式放題...一開頭既刺身真係冇得彈, 但係虎頭蛇尾, 之後冇一樣係正常/好食...
ps 由七點四十分反反覆覆煲左至少四十五分鐘既壽喜燒都係未滾過, 金菇同肥牛仍然係唔熟...最後就放棄左. 我地都好唔想浪費食物, 但無奈...