2023-11-22
大家有冇遊過電車河呢?😎有條電車線的總站就在跑馬地,平時真係好少入去,今次又發掘下入面有咩食😆 成日覺得嗰邊啲餐廳應該好貴,但竟然俾我搵到呢間性價幾高嘅🇹🇭泰國餐廳,餐廳走懷舊設計的,播放著休閒的音樂,裝潢主要以木系為主,還掛上泰國圖騰地氈作裝飾,由泰國廚師烹調正宗泰國美食,店員態度親切,值得一試👍🏻。1. 🍢精選拼盤($128)有四件已切開的蝦餅、四件已切開的魚餅和兩件春卷,份量都幾多,味道亦不錯,🍤蝦餅和春卷都炸得好香脆,炸到金黃色,蝦餅爽口彈牙,蝦味鮮濃,🐟魚餅辣辣地,春卷餡料有紅蘿蔔絲、菜絲、粉絲等等,再點埋泰式甜酸醬和酸梅醬,特別開胃!😋2. 🦀泰香料酥炸軟殼蟹 ($118)一上枱已經見到好多隻軟殼蟹🦀,好震撼!🤩 軟殼蟹外層炸到好香口,非常香脆,粉漿亦不會過厚👍🏻 還有些蟹膏😝充滿鮮味!另外,還可以點埋羅望子醬,味道酸酸甜甜,帶點辣度,配搭一起幾開胃,又可以解膩!😎3. 🐣🌶️青咖喱雞肉 ($98)一上枱便聞到好香的椰奶味,味道不會太辣,用上香茅葉、南薑、紅葱頭、辣椒葉等熬製而成,青咖喱裏有很多雞肉、豆角和泰式茄子🍆份量亦不少👍🏻4. 🍲辣椒炒河粉 ($105)選了辣椒豬肉炒
1. 🍢精選拼盤($128)
2. 🦀泰香料酥炸軟殼蟹 ($118)
3. 🐣🌶️青咖喱雞肉 ($98)
4. 🍲辣椒炒河粉 ($105)
選了辣椒豬肉炒河粉,這裏的炒河粉是平時比較少食到,泰國入口的河粉比較闊身,口感Q彈,加入蛋豬肉片、芥蘭、紅蘿蔔片、泰國羅勒葉、辣椒和洋蔥一齊炒, 非常香,炒得好有鑊氣🤩👍🏻 食落好入味,好想一啖接一啖咁食!😙