2020-09-09
📌 OneThird~元朗元朗人有時唔想出港九新界就可以嚟呢間cafe嘆吓😎而且仲係良心小店💛值得支持裝橫以水泥灰作為主調 配上圓抬同實木家具卻帶有小清新嘅感覺🌿環境亦很優美 有好多盆栽嘅裝飾🌳落地玻璃令成間cafe採光度十足 好開揚🌞門口隔離有一個大嘅白窗 其實係吧枱位好多人都會喺度打卡 亦可以睇到店員沖咖啡同整嘢食🤩雖然對住馬路 但係都唔會有太多車或者人經過有分室內同戶外嘅位置 室內嘅空間座位不多夏日炎炎都係坐返入邊嘆冷氣😝一開店嚟到半個鐘之後 小店已經坐滿晒人人流都幾多 但係見到多數人都係叫嘢飲chill下 冇叫嘢食😂食物選擇唔多 多是輕食、沙津🥗Sourdough🥪同All Day Breakfast這間Cafe也是Pet-Friendly🐶見到唔少人帶狗狗嚟👍🏻1️⃣ 煙三文魚配忌廉芝士+牛油炒雜菌烤酸種麵包 𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝘄/ 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲𝗱 𝗼𝗻𝗶𝗼𝗻+ 𝗦𝗮𝘂𝘁𝗲𝗲𝗱 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟳𝟴 (6.5/𝟭𝟬)係可以喺六種配料入邊揀兩種做toppi
元朗人有時唔想出港九新界就可以嚟呢間cafe嘆吓😎
Sourdough好香脆 帶有微酸的香氣
質地好煙韌 切開有啲困難🤨
較為推薦煙三文魚配忌廉芝士嘅配料
忌廉芝士令到整體冇咁乾😋
而且煙三文魚份量都幾多 咸鮮十足!
相反牛油炒雜菌就比較遜色🤔
味道幾普通而且偏乾😕
旁邊嘅salad dressing賣相卻不怎麼討好
但味道清新開胃🥗
2️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
行到過嚟已經身水身汗 朋友就叫咗凍嘅matcha Latte🍵
嚟到嘅時候飲品卻只到杯上的三份二😅
有少少錯愕 因為見到其他人杯嘢飲唔係咁🤨
味道方面抹茶味都幾突出
卻沒有苦澀味😯
整體味道不過不失~
3️⃣ 𝗖𝗮𝘀𝗰𝗮𝗿𝗮 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟲𝟱 (7.5/𝟭𝟬)
相反令我驚豔嘅反而係呢杯飲品🤤
唔想飲咖啡下店員推介左呢款飲品
原來係曬乾左咖啡嘅果皮加上梳打水🍹
味道甘香 酸酸甜甜
再加上青檸非常之解渴清新~
雖說價錢真係偏貴 不過好少地方見到有得飲!
💡整體嚟講 食物飲品質素還可以🤓
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: OneThird
📍: 元朗鳳攸南街9號好順利大廈2座地下63號舖
🔍: 09:00-20:30(Mon-Sun)
☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie元朗
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式