諗起同朋友要慶祝相識紀念日🗓️,一定想搵間餐廳食好野、打打卡,一向知慳識儉嘅我最近發現喺元朗朗屏站附近有間喺openrice🍚訂位📞慶祝週年🎊,就有免費甜品同寫碟服務🍰🎨,可以慳返筆。意想唔到其他嘢食都咁高質,滿滿嘅節日氣氛🎉,浪漫又有情調🎄📌生蠔🦪朋友喺愛蠔之人,今次試咗來自兩個地方嘅生蠔試下✨日本嘅日之雪花✨西班牙嘅銀堡壘兩款嘅肉質都肥厚爽口,前者較清甜,後者海水味較濃所以店員都建議我哋試咗日本嘅先再到西班牙嘅頭盤📌西班牙火腿田園沙律🥗幾大片鹹香嘅西班牙火腿,配搭較為偏甜嘅黑醋醬喺沙律菜上面,鹹甜交織,好開胃另外升級左頭盤📌芒果蟹肉他他🥭🦀🥗擺盤非常精美,好似藝術品咁,色彩繽紛,令人大快朵頤最上層係香甜嘅芒果中間係厚厚鮮甜嘅蟹肉絲,略帶海水味最底層係一絲絲嘅沙律菜層次豐富,出奇地夾🤩主菜📌澳洲一級牛肉眼扒配燒汁🔝1️⃣🐮🥩廚師原來會預先切好全塊牛扒先上菜,對於我呢啲又懶又手殘嘅人,見到梗係即係心心眼😍,覺得超窩心🤗澳洲一級牛嘅牛味非常濃郁同突出,肉質粉嫩,鮮嫩多汁一塊高級嘅牛扒旁邊一定係配搭一塊經過長時間烤焗滿滿營養價值嘅蒜頭花🧄🌹,可以預防糖尿病、降血壓血脂膽固醇等功效。蒜頭外皮香脆而

📌生蠔🦪
朋友喺愛蠔之人,今次試咗來自兩個地方嘅生蠔試下
✨日本嘅日之雪花
✨西班牙嘅銀堡壘
兩款嘅肉質都肥厚爽口,前者較清甜,後者海水味較濃
所以店員都建議我哋試咗日本嘅先再到西班牙嘅

頭盤
📌西班牙火腿田園沙律🥗

另外升級左頭盤
📌芒果蟹肉他他🥭🦀🥗
擺盤非常精美,好似藝術品咁,色彩繽紛,令人大快朵頤
最上層係香甜嘅芒果
中間係厚厚鮮甜嘅蟹肉絲,略帶海水味
最底層係一絲絲嘅沙律菜
層次豐富,出奇地夾🤩

主菜
📌澳洲一級牛肉眼扒配燒汁🔝1️⃣🐮🥩
澳洲一級牛嘅牛味非常濃郁同突出,肉質粉嫩,鮮嫩多汁
一塊高級嘅牛扒旁邊一定係配搭一塊經過長時間烤焗滿滿營養價值嘅蒜頭花🧄🌹,可以預防糖尿病、降血壓血脂膽固醇等功效。蒜頭外皮香脆而蒜肉又軟又甜
仲有連薯仔都係經過細心處理,燒得外皮微焦,薯肉入口即化

📌香煎三文魚柳拼老虎大蝦配柚子醬油🐟🦐
三文魚皮煎到超香脆,而魚柳甘香之餘仲好juicy
唔會煎到甩皮甩骨同埋又乾又柴
老虎大蝦開邊煎,完全唔使怕搣殼同埋有蝦腸
全隻蝦煎得火力均勻,依家彈牙鮮甜
沾埋柚子醬油更能提升海鮮鮮味

📌凍柚子檸檬特飲🍋🍹
酸嘅檸檬中和左柚子蜜嘅甜
開胃解膩

📌歌劇院蛋糕🍫☕🍰
估唔到免費嘅竟然會係賣相精緻嘅法式甜品裡面經典之中嘅經典 - 歌劇院蛋糕
製作過程繁複,層次分明嘅蛋糕由滲透左咖啡糖漿嘅海綿蛋糕、咖啡牛油忌廉、軟心朱古力醬相間堆疊而成。入口柔軟濕潤,朱古力同咖啡味道濃郁,甜度適中
為呢晚畫上完美句號🥰

📍簡.聚