2020-09-23
2020年9月18日 星期五呢排要準備返公司工作,都開始忙,所以返到屋企都冇時間煮飯,所以通常都會直接落街搵舖頭食嘢,而今日就俾我哋食返兒時既懷舊味道呢間餐廳雖然位於内街,不過都好容易搵到,因為招牌用咗紅色,特別顯眼餐牌上面嘅食物都係一般粥粉麵檔都有嘅,不過比較特別嘅係有蝦籽撈麵,而且有用粥灼既食物,感覺呢到既粥都應該幾出名,所以就叫左個雞粥,加埋蝦籽撈麵,同老婆share等左無耐,蝦籽撈麵就黎到,麵上面鋪滿晒蝦籽,睇落去好吸引。一食落去,充滿蝦味之餘,麵都好彈牙,完全冇鹼水味。撈埋湯都好配合,湯底好鮮甜呢個油菜加咗腩汁,所以食落去每一啖都有牛腩味,而且好爽脆最後最想推介係呢個雞粥,因為粥底超級鮮甜,而且店員話用新鮮雞,唔係冰鮮雞,所以雞肉好嫩滑,真係食到停唔到口,果然係招牌菜式!!
呢個油菜加咗腩汁,所以食落去每一啖都有牛腩味,而且好爽脆