2018-09-01
返工放工想食啲小食填肚,响九龍灣地鐵站附近就只有7仔,OK 嘅劣質魚蛋、燒賣、撈麵 。苦候多時,終於有渣哥出手!香港人對街頭小食真係有少少情意結嘅!雖然都係魚蛋、燒賣、腸粉、碗仔翅,但有冇❤ heart 一食就知 - 渣哥係有 ❤嘅!今日見渣哥親自落單,流程快咗好多好多買嘢食唔駛排長龍,所以就試吓我至愛兩溝碗仔翅喇!碗仔翅(淨翅$20~$25,兩/三溝$30)價格比坊間貴少少,但高質 👍🏻而且佢係最接近兒時街邊小販嘅味道 😋,湯底有冬菇,木耳,粉絲,肉絲,材料十足!木耳切到粉絲咁幼,冬菇味濃,勾芡濃度剛好,屬湯羮濃度!唔似坊間用生粉勾芡杰噠噠。鯪魚肉爽口彈牙又滑嘟嘟,而且仲有魚味!加埋浙醋,胡椒粉,麻油,堪稱完美經典!食物質素好,但服務效率就真係……我今日放工人流少啲,點咗一碗兩溝都要就等足5分鐘以上,坊間實屬少見!如果係朝早返工時間就更誇張 - 落order 排隊等足10分鐘,等餐又等5分鐘……需知每日返工買早餐都係爭分奪秒嘛!如果可以改善到效率問題,我一定再幫襯試多幾款美食㗎!