2024-11-29 617 views
難得要入元朗處理一啲事務,當然想試埋元朗區內嘅一啲特色餐廳。知道有一間專門食沙嗲牛肉嘅港式冰室,就決定要挑戰一次。到店嘅時間係星期六下午兩三點,店外已經排有一條人龍,大約有五台客人在排隊等位,而目測食客當中有不少是慕名而來的遊客。由於有太多食客光顧,所以餐廳都係以搭枱作為安排,所以我哋嘅等候時間都唔係太耐,大約20分鐘到就可以入座。嚟到沙嗲牛肉專門店,當然要試吓佢嘅沙嗲牛肉同窿邊煎蛋,另外見到佢嘅炸豬扒亦出名,所以亦都跟咗一份。喺牆壁上面亦見到有期間限定嘅開心果流心西多士,所以作為開心果控嘅我哋亦叫咗一份。呢度嘅沙嗲湯底係偏鹹嘅,由於我唔鍾意甜甜嘅沙嗲,所以亦都符合我嘅口味,炸豬扒亦炸得香口,而西多士上面亦都有好多開心果碎,亦都冇出現最怕嘅人工開心果味。但係佢嘅粉面係冇套餐餐飲,以冰室嚟講價錢就略嫌有啲貴,另外搭枱安排雖然可以令入座速度快啲,但係就唔可以坐得太舒適。

• 沙嗲牛肉公仔麵
  • 炸豬扒