2018-10-15
入冬,緊係要食最殘忍飯🤔好彩六點左右到,好多客未到,所以一入即坐,不過不到10分鐘,已經坐滿人😵。一入到去,聞到一陣陣臘腸味,本來只想叫基本野,陣味搞到我口不對心,叫左個臘腸滑雞飯。個煲ㄧ到,一打開,見到水偏多,5理咁多,當然整色整水先,再焗佢一焗,希望可以盡收水。今次有D失望,我個煲因為水多左少少,所以無法收乾水,搞到無法粒粒飯,可能係為左煲內最重要的飯焦😏,飯焦仍然係好易撬起, 有啲燶,可以收貨😋另外,爉腸偏肥同衣有啲硬,好彩D雞仍可以。不過,另一煲排骨煲就出事。飯底好過我煲,有粒粒飯感,但啲排骨就出事,完全無醃過,又無肉味,令到煲失色。除左㷛,當然5少得蠔餅啦,一煎好即上枱,D邊好脆,D料都算足。其實,有時食㷛仔飯,去大店都有D睇運數,因為5同師父5同手勢,5一定可以煲煲好。