2022-10-25
🌟餐廳:炯記餐室📍地址:荃灣沙咀道209號地舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日11:00–21:30📱電話:3704 7667識我既朋友仔都知我好鍾意食手撕雞,今日放假去左荃灣行街,一於去試下呢間主打手撕雞既餐廳。———————————————————🔹炯記2人套餐入到黎,好多野都好想食,好彩餐廳提供幾款套餐,可以一次過試哂所有招牌菜式。我地揀左炯記2人套餐,有齊是日靚湯、鹽焗手撕雞、冬菇醬皇豬手、鹽焗雞腎配麻辣雲耳、太子鵝油撈麵/白飯,仲有兩杯飲品。———————————————————🔹是日靚湯 (粟米南瓜紅蘿蔔煲豬骨)咁乾燥既天氣歎返碗靚湯滋潤下先,廚師用左大量豬骨及雞骨熬制湯底,再加入粟米、南瓜及紅蘿蔔,夠哂鮮甜,好有家的感覺。———————————————————🔹鹽焗手撕雞 雞肉好滑好嫩,重點係不油不膩,啖啖肉,仲加左大量芝麻粒,拌麵/飯都一流~上菜個時,雞肉多到成座山咁,好大碟,賣相超吸引!———————————————————🔹冬菇醬皇豬手平時食豬手最怕就係炆得唔夠淋!呢度既豬手炆得好腍又入哂味,入口鬆化即溶,伴碟仲有我最鍾意食既冬菇,加上甜甜地既醬
📍地址:荃灣沙咀道209號地舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日11:00–21:30
📱電話:3704 7667
🔹炯記2人套餐
———————————————————
🔹是日靚湯 (粟米南瓜紅蘿蔔煲豬骨)
🔹鹽焗手撕雞
上菜個時,雞肉多到成座山咁,好大碟,賣相超吸引!
🔹冬菇醬皇豬手
平時食豬手最怕就係炆得唔夠淋!呢度既豬手炆得好腍又入哂味,入口鬆化即溶,伴碟仲有我最鍾意食既冬菇,加上甜甜地既醬汁,又係送飯既好菜式~
🔹鹽焗雞腎配麻辣雲耳
餐廳好細心照顧哂食辣同唔食辣既朋友,可以揀鹽焗或者麻辣口味~雞腎好爽脆,灑上芝麻粒同麻油,香味濃郁;麻辣雲耳帶點酸辣,好惹味,令人開胃。
🔹太子鵝油撈麵
重點推介太子鵝油撈麵,一上枱已經聞到鵝油既香味,而且好有光澤,每一條麵都被鵝油包住,忍唔住成碗食哂!
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4.5/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
呢間餐廳性價比超高,我地揀既2人套餐,$200都唔使,超飽超抵食!
另外除左手撕雞,豬手等招牌菜式,餐廳仲有其他名物例如秘制醬皇腩叉、秘制煙燻燒鵝。
2人套餐兩個人SHARE都超飽,唔知要黎多幾次先可以歎盡所有招牌菜式😆