2022-10-16
❀ Ikigai Concepts #荃灣 ❀❗️全新店中店概念 日本餐廳內藏意大利菜❗️——————————————————二訪荃灣嘅呢間餐廳,全因佢哋推出咗一個店中店嘅concept,由原本主打日本菜式擴展到有埋意大利菜🔥推出六款必試經典及意日fusion菜式,主廚仲要曾經喺多間著名法國意大利餐廳學習廚藝,包括無人不曉三星L'Atelier de Joël Robuchon、Bistro du Vin等等🤩餐廳環境非常舒適又大,劃分多個區域享用唔同嘅菜式,午市及晚市套餐三道菜分別只需$198及港幣$498起。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ La Trattoria Dinner $498♥ Appetiser ✦ 櫻花蝦海膽天使麵 +$80 (4.1/5)比想像中出色😆天使麵雖然幼身但依然保持彈牙,完美掛住濃郁嘅海膽味,加埋鹹香櫻花蝦🥰 更能帶出鮮味。.✦ 薄切西西里紅蝦魚子醬 (4/5)由一片片嘅薄身嘅西西里紅蝦堆砌而成,簡單加上橄欖油調味,已經唔錯👌🏻.♥ Main✦ 紅酒燉牛面臉頰肉 (4.1/5)擺盤有啲似日式家庭小菜,味道遠比賣相優勝🤣牛面頰肉煮得極之軟淋,仲要有軟骨,淡淡骨膠原。索滿紅酒
❗️全新店中店概念 日本餐廳內藏意大利菜❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ La Trattoria Dinner $498
♥ Appetiser
✦ 櫻花蝦海膽天使麵 +$80 (4.1/5)
比想像中出色😆
✦ 薄切西西里紅蝦魚子醬 (4/5)
♥ Main
✦ 紅酒燉牛面臉頰肉 (4.1/5)
擺盤有啲似日式家庭小菜,味道遠比賣相優勝🤣
牛面頰肉煮得極之軟淋,仲要有軟骨,淡淡骨膠原。
索滿紅酒汁嘅香氣,不過就偏鹹少少,如果配埋薯蓉或者飯更加好。
✦ Spaghettini with Australtan Lobster • 澳州龍蝦意粉 +$180 (3.5/5)
賣相有少少奇怪,但係味道唔錯。
意粉係完美嘅Al dente,掛住滿滿嘅醬汁。
不過醬汁係以鮮茄為主,而非龍蝦汁,有少許失望,勝在蕃茄酸甜味調得恰到好處,加上少許蕃茄蓉,以蕃茄醬來講都算唔錯🤓
仲有半隻龍蝦,口感就不過不失,未算最為彈牙。
要加$180就唔係太抵😶。
♥ Dessert
✦ Panna cotta (4/5)
✦ Tiramisu (3.5/5)
兩款賣相相若,但我更喜歡Panna Cotta!
奶味十足,入口即溶,非常滑身☺️
加上酸酸甜甜嘅莓醬,酸甜味平衡,有驚喜!
相反Tiramisu嘅咖啡味、酒味都唔係好重,主要係mascarpone芝士,再加上啲杏仁餅。
我唔太鍾意嗰浸杏仁味,覺得一般。
——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
一間餐廳可以飽嘗日本或者意大利菜,的確係幾新穎嘅概念‼️難得喺荃灣有呢類型嘅餐廳,如果附近街坊想慶祝但又唔想出去港島九龍區都係唔錯嘅選擇。