2019-02-28
當初朋友約我去興中會食飯,就覺得個名好搞笑,因為係讀書時代興中會同孫中山係有着密不可分嘅關係。以為佢搞爛gag😂點知原來呢間餐廳係响興中會舊址改建而成。有懷舊嘅點心之外,仲有好多特色嘅小菜,設計摩登,坐高吧枱食點心都真係第一次。唔單止可以揀中國茶,佢仲有其他酒類供應添🤞🏻啱晒外交花臣嘅我地😄商量咗一輪,我地決定分批嗌,咁就可以慢慢食住嘆。點心類我最欣賞XO醬煎腸粉,皮唔會太厚,米漿製成好滑溜,經過微煎後好香口。另外要讚下,好多款都可以斷件叫,份量控制就更加彈性,又可以試多幾樣👍🏻 炸豆腐一人一件,有d似街頭唔臭版嘅臭豆腐,外脆內軟。大良鮮奶卷嘅牛奶味香濃,係香脆嘅外皮包裹下,好邪惡🙊炸漿厚薄適中,好食🤤興中會蝦餃皇同帶子黑松露燒賣單價唔算平,但食完就會明點解會比平時茶樓貴😏真材實料,啖啖蝦肉,外內涵都100分😋小菜類就嗌咗牛油蘆筍炒雜菌。蘆筍唔會老到有渣,牛油比例控制得宜,令整體味道配合得啱啱好🤗菠蘿咕嚕肉係小時候最愛嘅一道菜之一,尤其d炒過嘅菠蘿,酸酸甜甜好醒胃。秘製麻辣雞有驚喜,估唔到大㕑手勢咁多樣化,連麻辣雞調味都咁岀色,雞件經過烹煮後依然保留肉汁,辣汁令人食到欲罷不能😂😂干炒韓
菠蘿咕嚕肉係小時候最愛嘅一道菜之一,尤其d炒過嘅菠蘿,酸酸甜甜好醒胃。 秘製麻辣雞有驚喜,估唔到大㕑手勢咁多樣化,連麻辣雞調味都咁岀色,雞件經過烹煮後依然保留肉汁,辣汁令人食到欲罷不能😂😂
干炒韓牛河售價偏高,因為店家用上韓牛黎做主角。除咗調味,食材果然都係一道菜嘅靈魂,同一般乾炒牛河係無得比嘅!河粉Q彈索曬d醬汁之後,高卡邪惡但食完先算啦🤤
甜品有熱辣辣嘅紅棗糕,同埋好足料好香嘅桂花糕, 呢餐由頭到尾都係一個好滿足嘅體驗,尤其個環境同菜餚嘅選擇,都令人好有驚喜👍🏻唯一美中不足係食唔到好多人都推介嘅蒜蓉開邊蝦😢留下伏線俾機會我再度回訪吧🙊