2018-08-20 142 views
剛開業初期已經光顧,當時只有跑馬地一間小店。直到現在中環已開設分店,沒想到還是要排隊。夜晚8點來到,前面有4人在排,所以等咗大約5分鐘就可以入座。雞沾麵 $148每次來嘅時候都係食雞白湯拉麵,所以今次就試吓個沾麵。一上枱嘅時候已經見到個沾麵好白好Rich。沾麵跟嘅牛蒡比湯拉麵嘅少,兩者拉麵底都有分別,沾麵係比較粗同扁身。第一啖開始食嘅時候完全有驚喜!! 湯底係比平時湯拉麵濃一倍以上,濃而不膩又Creamy。拉麵又有嚼口煙煙靭靭,軟硬情度剛剛好!成碗嘅份量係一定足夠一位壯男食用湯汁都好掛麵,唔會一沾完啲湯汁就流返晒落去,啖啖都食到濃郁嘅沾麵。湯汁食到差唔多一半先發現,原來唔單止有湯,仲有笋干、雞肉同洋蔥,開心大發現嘅感覺。湯汁入邊嘅雞肉同本身跟嘅雞肉唔同,碗中嘅係白色碎塊雞肉,已經索哂湯汁而且好嫩滑!個人更喜歡呢款雞肉 唯一美中不足嘅係沾麵湯做法不是熱辣辣,不知原因為何? 不過濃郁厚實嘅湯加咁有嚼口嘅麵已經值回票價!

雞沾麵 $148

2018-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$148 (Dinner)
  • 雞沾麵