2021-03-08
咁Q去跑馬地覓食,見到依間叫雞soba 既餐廳。一開始好似傻仔咁樣以為真係食蕎麥麵。點知入到去原來係食雞湯嘅拉麵,見到價錢合宜,都係138一碗。同埋個賣相好靚,就是試佢啦。我哋叫咗白雞湯沾麵,同埋白雞湯海鮮拉麵加一份炸雞。白雞湯海鮮拉麵賣相10分靚。配上一塊雞肉,一塊slow cook 豬肉,炸牛蒡做裝飾。喝了雞湯底,真的十分清甜,有淡淡的魚香。很好喝。至於拉面面質,十分彈牙。除左湯底同面質高質外,佢個兩塊肉都係highlight! 一般拉面豬肉也會很硬及乾,但這個雞肉及豬肉片簡直冇得輸,我相信因為佢係約70度半熟慢煮,所以能保住肉質既軟滑及水份好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(爆星)白雞沾面雞湯十分creamy,香甜。食上來不會過咸,配上凍沾面,每一條面也能掛上白雞湯,十分好吃🥰🥰🥰份量亦偏大。好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最後,上菜既係炸雞。雞多汁及脆。不過我覺得醃雞味可以更好吃,所以不吃。好吃度:⭐️⭐️⭐️
我哋叫咗白雞湯沾麵,同埋白雞湯海鮮拉麵加一份炸雞。
白雞湯海鮮拉麵賣相10分靚。
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(爆星)
白雞沾面
最後,上菜既係炸雞。
好吃度:⭐️⭐️⭐️