我以前經過銅鑼灣登龍街都好想試「Steak Bar」,但每次晚餐時段Walk in一係冇位,或者要等到九點後。其後喺另一間食吉列牛嘅餐廳食過,感覺麻麻地,就冇興趣想再試。不過呢日朋友話想食,我就陪佢啦。星期日瞓到黃朝百晏出到去都三點🙈,呢個鐘數唔太多客都好正常吧。店員們好好禮貌,問我哋之前有冇食過,再作介紹😊。餐廳面積唔大,不過座位安排都算令客人坐得舒服。餐廳出名食吉列牛就眾所周知,不過其實唔食牛都有其他選擇。餐廳現時仲有個特別優惠,就係買一個正價午餐,可以以半價加購第二款指定午餐,抵喎👏!吉列炸牛扒定食($188),定食套餐好豐富,有白飯、湯、豆腐小食同沙律,感覺好似傳統嘅日本早餐。🥗沙律用上柚子醋,所以唔會太酸;🍚而白飯大大碗之外,上面仲落咗好多飯素,好好味,哈哈。主角吉列牛扒無論味道、造型定份量都攞滿分💯!吉列牛扒超大塊,可以切成十件,逐要每件都有一定份量同厚度,唔係紙咁薄。吉列皮層帶有滿滿麵包糠脆脆,脆口得嚟無熱氣嘅感覺。牛扒上碟時肉身仍然呈紅色🥩,可能得一、兩成熟。熱石板上面先落一片牛油預熱,隨後就可以放上吉列牛扒,石板夠你一次過放兩件肉啦😉。由於個爐夠熱,基本上塊牛扒雙面各
吉列炸牛扒定食
吉列炸牛扒
牛扒上碟時肉身仍然呈紅色🥩,可能得一、兩成熟。熱石板上面先落一片牛油預熱,隨後就可以放上吉列牛扒,石板夠你一次過放兩件肉啦😉。由於個爐夠熱,基本上塊牛扒雙面各煎約15秒就搞掂,我個人唔鍾意食太熟嘛。牛扒超好味😋,因為食到嫩嫩肉質、牛味濃味嘅牛扒,外皮亦有另一種驚喜。
石燒牛舌定食
石燒牛舌
石燒牛舌定食(半價$60),平日食嘅牛舌多數係圓形或厚切,而呢度就類似無肥膏嘅肥牛薄切嘅模樣。🐮👅牛舌份量同樣好多,抵讚。牛舌質感唔韌,但牛味就未算太濃郁,可能因為薄切啦。不過整個套餐絕對係遠超合格之上!
石燒牛舌
牛舌又係煎好快就食得!牛肉不嬲都係又快熟,又好食,啱晒我哋呢種牛魔王🐂😈。題外話,店員話煎牛舌嘅石板要等幾分鐘熱完,先好放肉上去。
蜜糖蒜香雞翼
蜜糖蒜香雞翼,🍗雞翼有兩隻,賣相好吸引,因為煎至金黃色之餘,上面仲淋上蜜糖汁🍯,多汁得嚟唔會膩,值得一試。
和風紫菜薯條
和風紫菜薯條,🍟薯條份量唔少,即炸嘅薯條熱辣辣加埋紫菜,好惹味。不過其實食完飯餐已經飽飽,所以大食嘅人先好嗌。
飲品方面,我哋要咗蜜桃梳打🍑同薑味汽水🥤,正正常常啦。加配價$25包飲品同小食,咁樣抵過單點飲品吧。
總括嚟講,呢日終於一嚐Steak Bar,佢嘅吉列牛扒好出色,完勝另一間競爭對手👍。價錢一般啦,人均消費原價應該要起碼$200,不過考慮到有大件牛扒食又好似合理😝。
$160 (Tea)
吉列炸牛扒定食
石燒牛舌定食