Restaurant: Odyssée
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
❀ Odyssée #尖沙咀 ❀❗️全港最高法國餐廳兼270度海景 午市最平只需$280❗️——————————————————位於101大樓,被成個維港景色包圍,係全港最高嘅法國餐廳,景色靚不在話下🤩法籍女主廚Aurélie Altemaire來頭亦唔細,已經有20多年嘅入廚經驗,曾經喺法國、美國、倫敦嘅頂級餐廳做過,更加係倫敦三星級L’Atélier de Joël Robuchon 擔任10年嘅行政總廚👍🏻作為一位女主廚,我覺得佢對擺盆嘅心思更加細密,菜式又靚又好食,最後嘅甜品更有小機關,非常吸睛😻。一如大部份高級餐廳,菜式都係運用時令食材,定期更換。最吸引之處係mix and match 嘅lunch menu,價錢非常親民,分別有兩$390/三$440/四道菜$490,絕對係性價比超高,慶祝一流之選✨!.小插曲‼️服務真係有待改善,打電話嚟confirm嘅時候態度幾惡劣。。。另外想上菜介紹食物嘅時候亦唔太熟悉/少求其🥺唯獨係有一個熱情嘅法國侍應好少少🤏特登為我哋安排個270度嘅海景位置。不過以呢個價錢我覺得都算係超值!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 3 Courses $440 & 4 cour
❀ Odyssée #尖沙咀 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 3 Courses $440 & 4 courses $490
♥ Country Bread (4/5)
酸味好重,韌性都幾強,係個好正宗嘅sourdough🍞。
配上鹹鹹香香帶點黑椒嘅牛油,中和返個酸味之後都唔錯。
♥ Japanese Yellow Tail (3.8/5)
油甘魚刺身,配上醃製咗嘅爽脆蘿蔔、少少石榴,覺得相對上呢個較為普通🙈。
Japanese Yellow Tail

♥ Perigord Duck Foie Gras (4.3/5)
煮得好出色嘅鴨肝,油脂同鵝肝不相伯仲,入口即溶。
配上一夠煮熟咗嘅芒果同埋芒果醬,甜甜點鐘無返鴨肝嘅膩😋。
Perigord Duck Foie Gras

♥ Pertuis Green Asparagus (4.4/5)
平時一般asparagus,覺得似係配菜多啲。但侍應推薦呢一款,所以決定一試。
冇諗過又真係幾出色,原來係造成ravioli咁呈現🤩
表面鋪咗塊ravioli皮,微微煙韌。
asparagus煮得好香口,配上蘑菇蝸牛,有唔同嘅口感。
加埋creamy嘅veloute天鵝絨醬汁,出色💕!
Pertuis Green Asparagus

♥ Miyazagi A4 Sirloin +$290 (4.3/5)
作為A4和牛,而且仲要加 $290,近乎入口即溶係基本。最正係煎到外脆,口感滿分!
配上black pepper sauce,簡單但好味😋!
就連側邊嘅薯仔都好好食,外脆內腍,配上caramelised onion,出色!
係一個出色嘅煎牛扒,不過值唔值加$290就見仁見智,如果你好鍾意食牛扒嘅都可以試吓,但如果想嘗試特別啲嘅菜式,就可以慳返🙈。
Miyazagi A4 Sirloin

♥ Anjou Quail (4.4/5)
好嫩嘅鵪鶉,而且表皮香脆,仲另外加咗少少脆片,令到口感更加豐富😋。
鵪鶉表面亦加咗少許柚蜜,再配上紅菜頭藍莓醬,甜酸味平衡得好好,平時唔鍾意食紅菜頭嘅我都覺得好味。
Anjou Quail

♥ Profiteroles (4.5/5)
同一般嘅profiteroles非常唔同,用上三粒硬脆富有牛油香硬脆撻皮嘅pastry,內裏加入左啲黃綠色嘅醬汁,根據Menu應該係開心果醬,但入口唔太食得出🤣。
配上香濃黑朱古力脆片、朱古力醬。
成件事口感豐富,朱古力味濃郁,好食😻!
Profiteroles

♥ Soufflé (4.2/5)
朋友大大力推薦呢度嘅疏乎厘!
特別吸引在於係伯爵茶味🤩好鍾意表面有層伯爵茶奶酥皮,加入伯爵茶醬之後,伯爵茶味非常香濃。
不過自己略嫌口感濕得滯,冇想像中咁重空氣感、輕盈,有少少漿住個口,容易覺得膩🙈。
Souffle

♥ Petit four (4/5)
聽講係慶祝特別日子先會有嗰個音樂盒,所以建議大家去之前記住講低!
音樂盒上會擺放一粒Canele、小甜點,而唔係生日嘅就會用普通木板呈上。
不過呢兩個甜品嘅水準就正常啦,始終都係覺得koey嘅可麗路係最出色🤣。
Petit  four

♥ Coffee/ Tea
最後侍應問我哋要唔要咖啡或者茶,誤以為包埋喺套餐入面,但後來發現要額外加錢,我自己就覺得唔值☹️。
嗌咗杯cappuccino要加$58,另外伯爵茶要加$38。伯爵茶還好,但係cappuccino係普通capsule個種,冇拉花。
——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4.8/5
✨服務態度: 3/5
✨性價比: 4.5/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
雖然未獲得米芝蓮,但係主廚來頭絕對唔野少,最平$280已經可以品嚐,係間價錢相對親民嘅法國fine dining。加上位於101層,景色一流。雖然味道同過千蚊嘅餐廳比就略有不及,但以呢個價錢來講真係超值,慶祝佳選!撇除佢哋嘅態度,都係一餐好食又有靚景嘅飯。記住想要圖中嘅音樂盒,就事先同佢哋講定係慶祝生日啊🎂!

Petit  four
Souffle