所謂早食早享受,距離中秋節尚餘一個多月嘅時間,而家市面上已經有唔同類型嘅月餅出售;傳統嘅好似五仁月月、蓮蓉月;新派嘅好似流心奶黃、綠茶味、朱古力味,應有盡有。身邊有位同事係珍珠奶茶控,佢話我聽係尖沙咀 呢一間雲石小姐今年就首創呢個珍珠奶茶味流心月餅。作為一個marketing人,所有事情都應該走在最前線,就買咗一盒返公司分享。去拎月餅嘅時候姐姐同我講叮約十秒鐘會做到更流心嘅效果,會更加好味。拎到返公司,叮完之後切開,果然見到一粒珍珠,相當有趣🤭流心嘅部分感覺唔會好肥膩,甜到恰到好處;月餅內餡嘅甜度亦都唔似傳統蓮蓉月餅咁甜到漏,食半個都冇問題;月餅皮香口鬆脆,紋理簡單而清新。一盒六個嘅月餅包裝相當精美,沿用傳統嘅雲石紋,獨立包裝,送禮自用亦可👍要喺市場上面突圍而出,真係要花心思,今年有珍珠奶茶味月餅,唔知出年會唔會有奶蓋味月餅呢🤔
拎到返公司,叮完之後切開,果然見到一粒珍珠,相當有趣🤭
流心嘅部分感覺唔會好肥膩,甜到恰到好處;
2019-08-22
  • 珍珠奶茶流心月餅