2021-07-10 1055 views
香港食冰嘅地方好多但係食日式冰品就較少選擇呢度嘅地理位置都算方便,連我呢啲路痴都能夠搵到不過冰屋長期都大排長龍,要食就記得預時間排隊又或者好似我今次咁中午嚟食😋呢度嘅冰品份量夠多通常嚟到嘅人都會叫一個然後share嚟食不過如果你唔會成日嚟就最好一人叫一個就大滿足啦🍧嘢食方面佢哋每一段時間都會轉特定口味,確保期間限定俾大家新鮮感,錯過咗就未必有下一次食過咁多次最鍾意就係佢有茶味嘅冰,可能個人口味問題我都係覺得奶味同茶味感重嘅冰比較好食水果味嘅冰感覺上就Flash啲啱夏天消暑今次食嘅抹茶忌廉焦糖味已經係第二次食,但佢絕對係我嘅all time favourite 😻 最頂層有新鮮忌廉上面淋焦糖醬,將佢同冰溝埋食簡直就係絕配綠色嘅冰唔係淨係死甜你會隱約食到綠茶嘅甘味同埋茶香食到中間好快你就會食到一層餅碎,口感豐富唔似韓式冰咁從頭到尾都係冰咁無層次食刨冰最怕就係得個面有醬料然後中係純冰咩味都冇呢一間你絕對唔會失望因為店員係製作嘅時候確保佢哋嘅醬料足夠滲透成個冰品,等你每一啖都食到抹茶味而且中間仲分兩次落咗餅乾碎豐富口感即使食到最後一啖都有味道唔會係純冰另外值得一提嘅係,舖頭採用日本嘅水去整冰塊
香港食冰嘅地方好多但係食日式冰品就較少選擇
呢度嘅地理位置都算方便,連我呢啲路痴都能夠搵到

呢度嘅冰品份量夠多通常嚟到嘅人都會叫一個然後share嚟食
不過如果你唔會成日嚟就最好一人叫一個就大滿足啦🍧

水果味嘅冰感覺上就Flash啲啱夏天消暑

最頂層有新鮮忌廉上面淋焦糖醬,將佢同冰溝埋食簡直就係絕配
綠色嘅冰唔係淨係死甜你會隱約食到綠茶嘅甘味同埋茶香
食到中間好快你就會食到一層餅碎,口感豐富
唔似韓式冰咁從頭到尾都係冰咁無層次

食刨冰最怕就係得個面有醬料然後中係純冰咩味都冇
呢一間你絕對唔會失望
而且中間仲分兩次落咗餅乾碎豐富口感

即使食到最後一啖都有味道唔會係純冰

另外值得一提嘅係,舖頭採用日本嘅水去整冰塊
刨出嚟嘅冰好綿密,唔似平時食到嘅傳統日式刨冰咁顆粒感重又鞋口
正正因為係咁大家記得影相20秒內好搞掂啦!

抹茶忌廉焦糖味
2021-07-06