鳥華亭 (灣仔) 📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖🍜 至極白湯拉麵 $96 ▶︎ 賣相: 有四片雞叉燒 一隻蛋 兩片炸蓮藕 兩條蘆筍 洋蔥 白蔥 ▶︎ 湯底: 湯底冇打到起泡所以覺得比較稀 雞味有而油香濃郁 係擺耐咗面頭會結一層皮嗰種 不過個人認為偏鹹咗啲 ▶︎ 麵: 麵量未知 似乎同座銀差不多 正常粗度嘅捲曲麵 掛汁能力出色 不過比較易斷 唔係好煙韌彈牙🤔 最尾甚至覺得有啲似杯麵質感🥲▶︎ 肉: 肉量足不過只有雞叉燒 可惜質感較鞋 雞味唔突出 反而鹹味偏重蛋: 少失望 冇乜醃過嘅味至於都冇蛋味 甚至會覺得蛋黃有啲腥😩配料: 炸蓮藕幾特別 酥脆不過有啲偏油 蘆筍就正正常常
鳥華亭 (灣仔)
📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
至極白湯拉麵