2020-06-03
對九龍城的印象,仲停留喺泰國菜,基本上想食泰國菜首選都一定會嚟九龍城,但原來呢邊都有好多中菜餐廳,見想食嗰間泰國菜冇開,就試吓呢間中菜,餐牌上面選擇好多,大部份都係我愛嘅菜式。《聚味鹹香雞半隻》$138類似鹽焗雞嘅味道,但唔會好鹹,食起嚟都好香,又唔會好重雞蘇味同冰鮮味,重點係雞肉好滑,好好食。《一口欖角骨》$88超推薦!分量多之餘,價錢真係唔貴。外面好酥脆,少少甜味,而入面既排骨肉肉都好有肉汁,口感一流,令人越食越想食。《冰鎮生炒骨》$147之前已經食過冰鎮嘅生炒骨,感覺都幾好冷熱交融,而且生炒骨食起嚟會更加爽口,不過略嫌太甜太多糖漿,食的時候黐埋一舊分唔開,如果改善下就會更好。《真功夫炒飯》$88大大碟炒飯,好有鑊氣,粒粒分明,飯粒不會黏在一起,硬度剛好又夠味,雖然配料不多但已經十分好吃,推薦! 總括來說,呢間中菜環境不錯味道又好,重點係價錢都算親民,經過九龍城打算食中菜的話,呢間會係一個幾好嘅選擇。
《聚味鹹香雞半隻》$138
《一口欖角骨》$88
超推薦!分量多之餘,價錢真係唔貴。
《冰鎮生炒骨》$147
《真功夫炒飯》$88