2020-03-05
入到大埔行街,到兩三點餓餓地就搵間餐廳食下!喺出面見到有室外位置俾吸煙人士,而入面設計就係比較暗,有別於其他茶餐廳風格,價錢亦都比平時茶記貴啲,普遍都$40-50起跳!💸💸💸我叫咗個「煮麵你食」嘅香脆豬扒米線 腸仔奄列 餐,首先嚟到嘅係黃金多士,真係烘得幾出色,成個多士表面都係金黃色,食落去會成口牛油🧈,只係輕輕一層係面,啱啱好,唔會太膩👍🏻👍🏻 之後豬扒叫咗分開上,所以米線係清湯米線一碗,豬扒有驚喜,size比相像中大,唔係細細塊嗰種,唔算好肥亦都唔太瘦啱啱好,近骨的位置黐住少少肥肉,豬扒亦唔會太薄,中火煎,做得剛剛好!至於米線湯底冇乜特別,正正常常啦😌同行男朋友食咗個芝士雞扒公仔麵下午茶🍜,最初仲擔心過芝士湯底會唔會好稀,點知原來係芝士撈公仔麵上面放咗塊雞扒,雖然雞扒比豬扒細塊但整體煎得都唔錯,比較欣賞芝士撈麵,芝士味夠濃郁🧀,雖然知道唔係用即磨芝士嗰種,係用芝士粉溝出嚟,但味道融洽,都算係落足料都算係落足料,茶餐廳做到呢個水平其實都算唔錯😙
已經食咗¼嘅芝士撈公仔麵
豬扒米線