2020-09-21
星期六又係同呀媽四周圍行下覓食嘅親子時光,🤣潮媽睇完Youtuber介紹就話想食依間位於炮台山嘅「魚事者」。難得佢有好提議,我梗係奉陪到底。餐廳門口已經好引人注目,因為係用上大熱嘅湖水綠色做主色調😍,令人舒服之餘又唔造作。不過環境面積頗細,繁忙時間都幾大機會要等位。餐廳改個咁特別嘅名,當然有玄機喺入面!你無估錯,絕大部份菜式都係關「魚」事㗎🐟,魚類製品全面進場,包括魚麵同魚湯等。食物價錢大眾化,但留意番份量係偏精緻,男仔可能要嗌多少少小食先夠食。由於樣樣食物都好過癮,全部都想試,所以我哋叫多咗啲啲...,真係啲咁多🙈。黑白鴛鴦春卷配黃錦錦咖喱湯爽彈魚麵($46),🍜湯麵(即係有得揀至係老闆系列)可以自選湯底同麵底。阿媽本身有興趣試車仔麵嗰款,但原來嗰款湯底指定咗,於是就轉戰春卷。「黑白鴛鴦」春卷係指魚同墨魚,而咖喱湯🥘聞落超香,食落都OK!麵底當然試招牌魚麵,另有得揀米線或者米粉。泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈($66),輕鬆Come撈魚麵系列有幾款揀,港西日泰川式任你選擇😉。我揀咗🇨🇷泰式口味,撈麵造型吸引,而且非常夠汁,但我認為味道可以再重口味啲,貫徹番泰菜嗰種酸酸辣辣嘅感覺。無論湯煮定
泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈($66),輕鬆Come撈魚麵系列有幾款揀,港西日泰川式任你選擇😉。我揀咗🇨🇷泰式口味,撈麵造型吸引,而且非常夠汁,但我認為味道可以再重口味啲,貫徹番泰菜嗰種酸酸辣辣嘅感覺。無論湯煮定汁撈,魚麵都係十分彈牙,魚肉嘅比例拿捏得好好。不過唔知係咪錯覺,湯麵份量好似多啲。
下午茶B: 吉列豬扒 + 炸魚無薯條 + 魚粒莎莎($43),叫呢份餐係因為想食「無薯條」,嗌餐抵過單點嘛。🐷吉列豬扒上碟時經已切件兼去骨,食用方便,吉列皮炸得好脆,而豬扒就並非厚切。至於主角「炸魚無薯條Fish AS Chips🐟❌🍟」真係不得不介紹,個樣完完全全係麥記嗰種幼身炸薯條,點知佢係毫無薯仔成份🥔,基本上佢係條狀炸魚蛋。味道唔錯之餘,又夠哂趣!
下午茶F: 港式多士三併配黑松露醬($33),🍞三拼多士好吸引,包埋魚、蝦同墨魚,三款味道分別唔太大,但同樣係好食😋。因為魚肉層唔太薄,而多士就夠脆,不過一定要襯熱食哦~。大部份餐均會配上沙律菜🥗,好似係健康啲(除非唔係)。
手工魚皮($26),呢個相對普通,因為就只係魚皮囉,而且碎濕濕咗啲😳。不過搭配嘅「雙子醬」就幾惹味,滿滿嘅蟹籽溝明太子醬。
魚湯翡翠苗($16),菜苗草青味走唔甩,但都預咗🌱,哈哈。魚湯唔濃郁亦唔腥,清清哋。
梳肝花茶系列有四款揀(原價$18, 下午茶轉跟$5),我哋要咗蝶豆花檸蜜茶💜同桂花雪梨綠茶💚,兩杯隻色都好靚。味道就正正常常啦,唔會過甜,我鍾意蝶豆花嗰杯多啲。
題外話,小店係新開,店員好好人特意送咗兩個♻️環保摺疊式餐盒畀我哋,用佢嚟買外賣仲有得減幾蚊添!
總括嚟講,餐廳係難得嘅特色店,因為係專賣魚製品(並非鮮魚),味道老少咸宜,除非真係好憎食魚(蛋)嘅人啦😂。雖然最後我哋係食咗好多嘢,每人消費過百,但換個角度睇呢餐咁豐富,性價比都算唔錯。