2023-06-22
去人地日本🇯🇵去到甘開心😂我只可以係香港食唔同既日本菜🥲去慰勞自己🙂依家越來越多燒鳥嘅舖頭😌依間舖頭係主打燒鳥既omakase 一共有18道菜式.🔅前菜:水雲醋日本茄子🍆酸酸地好開胃👍🏽岩晒做前菜,真係第一次食日本茄子🍆仲要生食,食落好爽口🔆主菜🐣雞冠第一次食,食落去覺得好軟淋淋😂味道尚可‼️🐣雞頸肉🐣雞食道呢個係雞消化道嘅其中一個部份,食落去有啲似食緊軟骨😌值得一試👍🏽🌿日本京蔥完全無草青味道,調味料帶出京蔥既清甜👅雞舌骨位太多🤣(啄位唔食得)想食都唔易,但幾入味既🐣雞腎軟骨外脆內軟,唔錯👍🏽🫑日本高知縣青椒🐣雞腎🍳鵪鶉蛋出面有層甜甜既外層,燒到好香♨️🫶雞心師傅用咗特別嘅處理手法,算係呢間店嘅招牌菜㊙️洗雞心既時候好用心去洗,再切好一片片拎去燒😌所以食落去無左腥味,口感幾好,唔講都唔會估到係雞心🤣🍆日本茄子日本產嘅茄子,十分清甜😍🐣雞肝廚師會幫我哋燒到七至八成熟,食落口有種粉嫩的感覺🥰🐣京蔥雞肉串雞肉用左雞大腿🦵既位置,肉質嫩滑😍配埋京蔥可以減低肥膩感😌㊙️自家製免治雞肉棒配月見.雜炊用雞白湯做湯底配上珍珠米,湯底好清甜,帶出茹既鮮味😌甜點🍮:自家製雞蛋布甸
🔅前菜:
水雲醋日本茄子🍆
🔆主菜
🐣雞冠
第一次食,食落去覺得好軟淋淋😂味道尚可‼️
🐣雞頸肉
🐣雞食道
🌿日本京蔥
完全無草青味道,調味料帶出京蔥既清甜
👅雞舌
骨位太多🤣(啄位唔食得)想食都唔易,但幾入味既
🐣雞腎軟骨
外脆內軟,唔錯👍🏽
🫑日本高知縣青椒
🐣雞腎
🍳鵪鶉蛋
出面有層甜甜既外層,燒到好香♨️
🫶雞心
🍆日本茄子
日本產嘅茄子,十分清甜😍
🐣雞肝
廚師會幫我哋燒到七至八成熟,食落口有種粉嫩的感覺🥰
🐣京蔥雞肉串
雞肉用左雞大腿🦵既位置,肉質嫩滑😍配埋京蔥可以減低肥膩感😌
㊙️自家製免治雞肉棒配月見
雜炊
用雞白湯做湯底配上珍珠米,湯底好清甜,帶出茹既鮮味😌
甜點🍮:
自家製雞蛋布甸