金華美食系一間專賣港式街頭小食嘅小店,由伯伯同佢老婆兩個打理。鋪頭有魚蛋、燒賣、牛肉球同腸粉等等小食,雖然最出名嘅系佢地燒賣,重點系伯伯自家調配嘅鼓油同辣椒油。燒賣口感偏煙煙韌韌,所以粉感味唔重,而伯伯每次都淋上自家調配鼓油,令每粒燒賣都有獨特香味嘅鼓油,非常之惹味。另外,伯伯嘅辣椒油好辣,我加左3、4滴,辣到我標晒汗,要即刻買野飲解辣。如果鐘意食辣野,可以黎挑戰下。見食完唔夠喉,再叫多左一串腸仔,腸仔系廚師牌,不過烚得太耐太腍,不過加左鼓油,即刻覺得好好食。究竟伯伯系樽鼓油落左d咩?鼓油味道系偏甜,但又唔會過甜,帶一股獨特嘅香味。雖然金華美食嘅鼓油味道獨特,加添各小食嘅味道,價錢方面比較貴,而且加價加得好密。不過,大家路過都可以試試伯伯自家調配嘅鼓油同辣椒油!

燒賣

腸仔