2021-09-13 388 views
今次我哋搵到間好啱倆小口子去飲茶嘅好地方🥰平時我哋比較少去飲茶,因為總係覺得兩個人食唔到幾多野🥺但8號茶居嘅點心就好似專為我哋而設,每籠兩件啱啱好🤣🤣仲可以試多幾款添😝🦐 鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)我哋絕對係為佢而黎😝色彩鮮艷,見到精神為之一振😍滑滑嘅腸粉包住脆脆,再包住鮮蝦餡料,係進階版嘅炸両😋正👍🏼👍🏼🦐 8號蝦餃皇 ($19)一送到黎嘅時候有啲嚇親🙊粒蝦餃大到好似小籠包咁,皮薄餡又多😆蝦大粒又夠爽彈,食一粒都好夠😌🦀蟹籽燒賣皇 ($18)燒賣同樣都係大大粒,肉同蝦都好多,好鍾意係冇乜肥豬肉嘅版本,感覺健康好多🥰🦑 咖喱蒸土魷 ($28)都係忍唔住叫道重口味點心😛土魷蒸得啱啱好,唔老唔靭,咖喱調得夠濃,非常掛汁👍🏼🍮 養顏紅棗糕 ($24)係我期待咗好耐嘅紅棗糕😚睇得見層層分明,雖然紅棗味唔算好濃,但口感就非常合我心意😍煙靭十足!🍲一飯一湯套餐 ($65)除咗啱情侶之外👩‍❤️‍💋‍👨仲見有唔少單身人士黎食飯😆呢個套餐有飯又有湯啱哂👍🏼今次叫左牛肉煎蛋竹筒飯🍚 米飯粒粒分明,唔會太濕,牛肉又保持有肉汁,加埋甜鼓油,送飯真係一流😆湯就揀左金銀花燉豬肺湯,飲得出好香嘅菜乾味,清甜又滋潤!

今次我哋搵到間好啱倆小口子去飲茶嘅好地方🥰

鴛鴦鮮蝦網米腸

🦐 鴛鴦鮮蝦網米腸 ($35)
8號蝦餃皇

🦐 8號蝦餃皇 ($19)
蟹籽燒賣皇

🦀蟹籽燒賣皇 ($18)
咖喱蒸土魷

🦑 咖喱蒸土魷 ($28)
養顏紅棗糕

🍮 養顏紅棗糕 ($24)

🍲一飯一湯套餐 ($65)
牛肉煎蛋竹筒飯
金銀花燉豬肺湯

湯就揀左金銀花燉豬肺湯,飲得出好香嘅菜乾味,清甜又滋潤!唯一缺點係分量較少,唔夠喉呀🙈

今次茶居因為每籠點心件數少咗,所以價錢都比較實惠🤑令到我哋忍唔住叫多幾款點心試吓😋但其實每件點心size都唔細😂我地叫到成枱都係野食,埋單$200都唔洗,食到捧住個肚飽住走😂好食又抵食💕

Type of Meal
Dinner