2015-10-29
今晚約咗家姐晚餐. 聽過同事講K Square 唔錯. 而且旺角有分店. 就係 K Square 4. 上網睇食評都唔差. 就不防試一試. 入到餐廳, 是一間很細的店舖. 大概只可以容納25-30人左右. 門口有Bar 枱. 雖然店舖細. 但絕對唔會迫, 坐得好舒服. 插放一些外國歌曲. 係一個可以傾計的好地方. 餐廳有酒/果汁/奶惜/沙冰....除晚餐外亦有午餐/Tea Set. 雖然我地今晚係食晚餐. 但都想介紹一下餐廳嘅午餐及Tea Set. Tea SEt, 有10款任揀. 而且價錢都算平. 平均38-58. 多選擇. 並唔係一般的西多士, 雞翼餐.午餐, 有8款揀, 發現價錢仲平過覲塘西餐廳. 平均都係58-68. 午餐仲要免加一服務費. 好喇, 介紹完其他餐, 都要介紹一下我地今晚食嘅二人晚餐. $388.00有餐湯, 頭盤有四款揀一款. 主菜有10款揀二款, 甜品(可加$38轉餐牌任何甜品), 水果果茶(可以半價轉餐牌其他飲品) 是日餐湯: 青豆湯. 好香青豆味. 濃郁. 仲食到少少青豆蓉, 唔好好似水. 還有一條麵包條. 脆脆的. 頭盤, 我地揀咗三文魚凱撒沙律, 煙三
Tea SEt, 有10款任揀. 而且價錢都算平. 平均38-58. 多選擇. 並唔係一般的西多士, 雞翼餐. 午餐, 有8款揀, 發現價錢仲平過覲塘西餐廳. 平均都係58-68. 午餐仲要免加一服務費. 好喇, 介紹完其他餐, 都要介紹一下我地今晚食嘅二人晚餐. $388.00
有餐湯, 頭盤有四款揀一款. 主菜有10款揀二款, 甜品(可加$38轉餐牌任何甜品), 水果果茶(可以半價轉餐牌其他飲品) 是日餐湯: 青豆湯. 好香青豆味. 濃郁. 仲食到少少青豆蓉, 唔好好似水. 還有一條麵包條. 脆脆的. 頭盤, 我地揀咗三文魚凱撒沙律, 煙三文魚/沙律菜/溫泉蛋/脆脆麵包粒. 整個沙律好清新. 沙律汁剛剛好. 唔好落得太多. 溫泉蛋又好味. 主菜, 我地揀咗牛肋骨 & 石班柳配牛油檸檬汁.
先講牛肋骨, 職員提議5成熟. 就聽意見啦! 當牛肋骨送到枱時, 一陣香味撲鼻. 而且廚師非常細心. 切好一片片上碟. 還有脆卜卜的薯角. 有燒汁及黃介辣. 牛肋骨5成熟. 不但沒有血淋淋感覺. 亦沒有血腥味. 食落肉質好軟, 而且肉汁多. 好有牛香味. 我自己比較喜歡任何醬都唔要. 因為可以食到原汁原味. 石班柳配牛油檸檬汁, 香噴噴, 配上忌廉薯蓉, 鮮露荀, 什菜. 石班柳雖然係冰鮮的. 但完全沒有雪味, 而且肉質非常滑. 感覺唔似係冰鮮. 忌廉薯蓉我嘅至愛, 軟綿綿, 好味. 飲品, 我地加錢轉咗餐牌的飲品, 由於我唔飲酒的. 所以叫咗一杯
"果汁千層", 有橙/菠蘿/提子/蔓越莓汁. 酸酸甜甜好醒胃. 而家姐就叫咗兩杯酒精飲品, 為配合嚟緊嘅萬聖節. 職員介紹以下2杯飲品
餐前酒: 腦漿; 火龍果/橙汁/ Campari / S & S
家姐話就咁飲只會飲到酒精及橙汁味, 火龍果味不是太出. 但配合了牛肋骨一齊, 整杯酒就變得很好飲. 餐後酒: 迷你兵團; 蛋酒/芒果醬/荔枝/藍莓
我地見到呢杯酒, 實在大家一齊笑了. 因為好CUTE呀. 如果變成綠色, 就成隻青蛙. 好攪笑. 家姐話呢杯酒好香好好飲. 好有芒果味. 又唔會搶咗蛋酒個味道. 最後, 就係 甜品, 原本想加錢轉 "鐡板心太軟"的. 但實在太飽了. 所以最後都係食咗餐廳的是日甜品,
曲奇雪糕 今晚晚餐, 食到飽飽, 每人都係$282.5. 本人就覺得好抵呀!
另外, 萬聖節餐廳會有萬聖節大餐, 大家不防去試吓.