2009-12-14
睇番openrice先知自己原來兩年沒有來﹗記得上年都有到石澳,可惜當天因落雨關係酒吧無開,緣慳一面,呢日食完麵行入來,都好擔心佢仲有冇開﹗好在行到來見到門外人來人往,高興的找個食正海景的位置坐下。如你問我入來石澳有咩目的,我想我們都是為了來這兒坐坐,面向如此無敵大海景的酒吧,在香港不常見。點了支Jacob的白酒慢慢嘆,$200不貴,吹吹海風看海呷呷酒,夫復何求?能看著海品酒為樂,我覺得是人生最好的享受。呢間野絕大部份都係在石澳住的外藉人士幫趁,反而外來客偏少,亦有不少狗主人帶狗來玩,睇住0的狗走來走去打交玩波,也是一份樂趣呢﹗是日天高氣爽,不涼也不熱,海風打在面上的感覺十分暢快,沙灘不時見到有0的外國小朋友在沖浪。老闆出來同我吹兩句水,仲介紹我地飲完白酒之後試下隻brooklyn啤酒,有印象之前來呢處時見過老闆,原來openrice食評上次拍下佢的照片,真搞笑﹗埋單一支白酒加多兩支啤酒,$240坐左成三個鐘一點也不貴,物超所值,不過午間飲酒都係有個問題就係特別易醉,出番筲箕灣時睡眼惺忪,差0的到站都唔識落車呢﹗
好在行到來見到門外人來人往,高興的找個食正海景的位置坐下。