2025-01-11
有朋友突然話返嚟香港,咁我就帶佢去食啲特別嘅嘢。問佢想食乜嘢,佢話冇所謂咁🫠 我就喺度諗不如帶佢食啲特別嘢啦😌 有潮州菜(其實都唔係好特別😅)同埋墨西哥菜而家😍 最後我哋就去咗食墨西哥菜呶多啲🥳準時7:00到,朋友仔已經到咗嚕!咁佢哋兩條友仔都冇乜idea🙁 咁就由我發辦啦🙂↕️我叫咗個buffalo Chicken nachos呢個超好食,我哋一嚟已經食到唔停口再叫咗個Tuna Ceviche呢個嚟到好靚個底會冒煙🤩 吞拿魚刺身調味到酸酸咁,配菜洋蔥青瓜酸瓜又好食🤩 成個Appetizer好Fresh好開胃🤤我仲叫咗一個Snack佢其實係一個炸芝士波波入面釀咗Paella🤗 正正子🫰🏻Main course我叫咗個buffalo Chicken nachos,呢個超好食,辣辣香香,一嚟已經食到唔停口!另一個main course我叫咗免治羊肉Quesadilla,呢個我覺得係全晚最好食👍🏻👍🏻 免治羊肉好香調味啱啱好唔太鹹有少少辣香料都幾重呢點我勁鍾意!因為我哋有三個人,所以要嗌三個main course最後一個main course我就叫咗脆蝦牛油果Tacos,呢個我覺得麻麻哋,覺
Main course我叫咗個buffalo Chicken nachos,呢個超好食,辣辣香香,一嚟已經食到唔停口!另一個main course我叫咗免治羊肉Quesadilla,呢個我覺得係全晚最好食👍🏻👍🏻 免治羊肉好香調味啱啱好唔太鹹有少少辣香料都幾重呢點我勁鍾意!因為我哋有三個人,所以要嗌三個main course最後一個main course我就叫咗脆蝦牛油果Tacos,呢個我覺得麻麻哋,覺得三樣嘢都分開晒咁,粟米片還粟米片,脆蝦還脆蝦,一片厚切嘅牛油果還一片厚切嘅牛油果,大家都配合唔到🤔 而且我一啖好難食到晒三樣嘢囉😅 因為實在太厚太大件😅而且口感太乾,乾得來又唔香好平淡。
飲品我要咗牛油果smoothie,呢杯嘢好滑好香,好牛油果好好飲,但係亦都好飽肚。上面有一小片薄荷葉,我將佢放入杯底篤佢幾下,嗰陣薄荷味溝埋成杯smoothie又係另一種飲法,好Fresh!
另一個朋友仔,佢叫咗BIGBANG,呢杯嘢好受歡迎,眼見餐廳好多人都叫呢一杯,呢杯嘢酸酸甜甜,好重菠蘿汁味好易入口!另一個朋友仔叫咗Lucífer,呢杯嘢就好似Ginger Ale咁囉! 最後我哋食完嘢喺度吹水,我杯smoothie飲晒嚕,就叫多一杯嘢飲。因為第二日要返工,所以都係冇揀酒精嘢,冇得飲酒🍻 好健康咁叫咗熱情果smoothie。呢杯都係好好飲,好真材實料,香香酸酸咁🤗 但真係飽到上喉嚨椗嚕😂