2019-07-14
今日識得嚟呢間小店試食,全靠open rice嘅指引,最近多咗食評講呢間小店。其實佢個名“兩草”都改得幾特别,最初以為係兩個男孩子經營。幫襯完先知原來大部份小食的價錢係廿蚊,即俗語“兩草”,有意思!雖然搬咗新舖,座位仍然好擠逼,唔會令人坐得舒適。屬於食完要即走的經營模式。店内所售的食物款式不多,小食及飲品一般的售價约廿蚊。今次我揀咗香煎魚餅$20、咖央多士$20及羅漢果水$20。本身我好鍾意食煎魚餅,貪佢香口得嚟又唔油膩。呢度將魚肉煎到金黃色,外脆内軟,又唔會過火,恰到好處。再加上翠綠的葱花,增添清新的口感,令食味提升。值得一試!咖央多士烤得夠薄脆,但相對無乜咬口,對喜歡厚多士的朋友可能覺得不是味兒。咖央醬的食味與其他食店有出入,只有濃烈的椰絲味,但又唔算太甜,整體唔算吸引。一試無妨!自家製的羅漢果水有驚喜,羅漢果味出眾,味道濃烈,真材實料,沒有溝水開稀的成份。非常適合宜家嘅天氣,清心解暑。值得一試!食咗咁多野,賣單正是兩草、兩草又兩草。今時今日經營成本上脹,工資丶舖租及食材價格都不斷上調,所以一眾愛吃和懂吃的老饕要好好支持這些小店經營呢!