2017-05-08
🏮居酒屋🏮意指小酒館,是提供酒類和飯菜的料理店,是日本料理中最為常見的餐廳。跟朋友一聚。到居酒屋靜靜地坐下最好不過黎到呢間位於天文台道的"八居酒屋"。老實講離遠都唔為意呢間就係。因為認定居酒屋門口應該有啲紅色大燈籠打直寫住"居酒屋"咁作記認,但呢間就冇,係有一點兒失望既。。。唔緊要! 雖然呢間冇乜日本feel.反而覺得西式元素較多。但入面總算坐得舒服又靜靜地。唔錯既! 而且食物總括黎講係好味既! 今晚三人行先黎杯sake放鬆下心情先。300ml 14度。"日本清酒由「米」和「水」為主原料製成,酒精度數約為10%~20%。由於原材料十分簡單,如果沒有使用優質的「米」或「水」,就無法釀造出美味的清酒。"我自己覺得呢款唔算好高濃度。味道偏淡第一道呢個真心有驚喜我地食之前特登用筷子點一點隔離碗橙色不知明既液體試試味先,喂原來係類似溏心蛋個溏心黎架! 堅正呀!即刻食啦咁! 點完溏心再咬,嘩,好有肉感好rich. 好match! 三個人得兩粒點分? 我地好均真既,梗係每粒分一半,每人半粒之後就包剪揼解決啦!(之但係。。。我輸左)上面加左木魚吹吹下咁,儘管得意但都係覺得一般呢個得! 一上枱已經有陣強
跟朋友一聚。到居酒屋靜靜地坐下最好不過
而且食物總括黎講係好味既!
今晚三人行
先黎杯sake放鬆下心情先。300ml 14度。
我自己覺得呢款唔算好高濃度。味道偏淡
呢個真心有驚喜
點完溏心再咬,嘩,好有肉感好rich. 好match!
上面加左木魚吹吹下咁,儘管得意但都係覺得一般
呢個得! 一上枱已經有陣強烈櫻花蝦既味道湧去個鼻度,好吸引! 而且櫻花蝦本身帶咸,配落啲沙律度好一流!
like左fb page就有半價。入口都有少許溶,都唔錯。配埋啲海鹽。$144咋!
個醬汁幾夠濃,熱辣辣咁食確係唔錯!
影漏左一個炸雞蕎麥麵
係熱食既。個炸雞好食呀!入面仲係好juicy!
3個人一共食左800。食物唔錯。可以再黎