2016-09-05 348 views
中秋將至,賞月以外,食月餅點都喺必不可少嘅應節環節,更喺餅店各出奇謀嘅大日子。啱啱收到奇華送嚟嘅迷你奶皇月餅,一盒共有8款口味,其中3款味道更喺新成員(蜜餞子薑奶皇月、柚子奶皇月及麥芽糖醇低糖奶皇月),讓小弟一次過試齊8款奶皇月,非常感謝。奇華嘅「奶皇系列」一向都有水準,奶皇做得幼滑鹹香之餘,唔同嘅味道都頗有特色。今次新加嘅3款口味,亦喺鍾意嘅口味。雖然奶皇月餅多達8款口味,事實上店家暫時未有依種「八星」禮盒,晌門市只喺有個別獨立口味或鴛鴦口味,想試齊8款就要買多幾盒先得。講到包裝,每個獨立包裝夠晒衛生,除咗包裝盒印有口味名稱之外,每個月餅面都有一或兩個字喺咩口味,唔使擔心搞錯。店家嘅推薦食法喺放入微波爐加熱20秒,或放進焗爐以150°C慢烤約10分鐘,令奶皇餡烘得更料更綿滑綿芳香。迷你蛋黃奶皇月喺經典口味嘅奶皇月,簡單以鹹蛋黃混入牛奶做成奶皇餡,切開,皮薄而入口鬆化,奶皇餡色澤橙紅,散發陣陣蛋香,口感軟綿幼滑,保持水準。迷你茉莉香片奶皇月茶味奶皇月有兩款口味:茉莉香片及伯爵茶,先分享茉莉香片奶皇月。切開聞一聞就唔喺好覺,但入口香片味會慢慢透出,唔算好強,有種清幽淡雅嘅感覺。迷你御金奶
,非常感謝。
奇華奶皇系列

迷你御金奶皇月

基本上,跟迷你蛋黃奶皇月相同,分別只在於餅面加上一片金箔作點綴,其實據介紹,內餡喺用咗雙倍蛋黃,所以,細意比較下,較甘香啲。
迷你朱古力奶皇月

上年曾試過依一款奶皇月,黑沉沉嘅餡心,鹹香中散發出朱古力味,算喺頗香濃,卻喺少甜。
迷你蜜餞子薑奶皇月

今年嘅新出品之一,蜜餞子薑又幾有新意,入口未有預期咁強勁嘅薑味,嚟得比較含蓄,可能喺子薑蜜餞咗,甜度中和番少少薑味,加重少少薑味都仲可以;而食落奶皇餡中有細微嘅蜜餞子薑肉,感覺幾好。
迷你伯爵茶奶皇月

另一款茶味嘅奶皇月,對比起茉莉香片口味,伯爵茶奶皇月嘅茶香味比較突出,因為切開嗰下,已聞到些微茶香,再食落又確茶味香醇啲。
迷你柚子奶皇月

另一今年新品,雖話新嘢,但柚子味嘅月餅應該唔喺新鮮事,不過,水準又真喺做得唔錯。入口有淡淡柚子清香,配搭上幼滑的奶皇,感覺甜而不膩,再者,柚子有健脾消滯之效,喺好好嘅組合。
迷你麥芽糖醇低糖奶皇月

最後所試嘅一款喺麥芽糖醇低糖奶皇月,據單張介紹選用小麥及粟米澱粉提煉而成嘅麥芽糖醇嚟造,絕對喺啱晒依家講求健康嘅人士,確然入口比咁多款奶皇月嘅甜度偏低,全無甜膩嘅感覺。
迷你麥芽糖醇低糖奶皇月
試咗咁多款奶皇月,兩款茶味及新出嘅蜜餞子薑都甚得小弟歡心,然而,原味嘅奶皇月依樣保持到水準。今年,你又會傳統蓮蓉月餅,抑或奶皇月餅呢
TakeAway
Type of Meal