2015-09-29 1414 views
中秋佳節原本想到玩特式蠔食既Walrus,點知中秋大過咩,要休息一天。旁邊既little bao就成為今晚既幸運兒啦。先黎兩杯cocktail: Yakult Fizz & 24herbs.中規中舉,但在有限的飲品當中,cocktail 可能是不錯的選擇。Truffle fries - 新鮮炸好嘅薯條配上松露菇,第一次嘗試到呢個配搭。 第一口食落嘅味道其實覺得有少少怪, 但食下食下實在無法抗拒松露嘅香。原來簡單配上薯條係可以咁滋味,完全無mismatch. Short rib pan fried dumpling - 一黎到Little Bao waiter 就推介嘅dumpling, 初時無諗住嗌, 由於一碟四隻既dumplings就要盛惠$128,感覺有d overprice. 但個心裡面又好好奇用貴價牛肉整嘅dumpling 會有幾好味,最後都係叫左。 碟煎餃一上枱平平無奇,但係咬落先知賴野,o個陣牛肉油香真係好crazy, 可以媲美和牛級別。 Oishidesu~~Pork belly Bao - Little Bao 嘅signature dish - 即叫即蒸嘅饅頭, 配上

24herbs

Truffle Fries

Short rib dumplings

Pork belly Bao - Little Bao 嘅signature dish - 即叫即蒸嘅饅頭, 配上一塊厚厚嘅東波肉, 令對beef burger 愛不釋手嘅我都有所心動。 用中式嘅材料配上漢堡包嘅概念, 台灣刈包與鬼佬漢堡包嘅混合體,正~
Pork belly Bao

Thick cut bacon - 三道菜雖然份量少但其實都會飽架! 原本想就此停手嘅, 但眼見坐我隔離唔知操邊國語言嘅外國人竟然暴殄天物地將佢嗌o個碟肥白嘅燒腩肉食淨一半就走人,我二話不說就捧住個肚點左碟Thick cut bacon。其實碟野望落似台灣嘅燒山豬肉, 雖然佢無o個份野味嘅味道,但一塊靚仔五花腩擺d心機去燒,都好難唔掂,再配上pickles 與椰菜, 肥膩嘅感覺盡消!
Thick cut Bacon

Salty caramel ice cream bao - 一坐低睇到menu就已經決定要點佢做甜品架啦,無論有幾飽都好! 結果果然無令我失望呀,又熱又脆炸饅頭、微咸Salty ice cream 、Caramel sauce撞埋,我相信無人會抗拒。
Salty Caramel Icecream Bao

整體黎講,Little bao食物有fusion既感覺,配搭夠創新。店外牆上用上大大搶眼既Logo,店內裝潢fancy,配上醒神既team uniform tee,洗碗婆婆著住都型左。加埋少少rock pop music,係吸引既。差就差在無Draft beer同罐裝beer有d貴,店主諗諗佢~
Truffle Fries
Short rib dumplings