2017-06-05
知道一家餐廳以出名的公仔點心作招徠,最近還開了旺角朗豪坊分店,立即成為朋友們開飯的目標。平時約極都約唔到既朋友,一話食呢間個個都得閒,司馬昭之心 ......晚上收工來到餐廳,位置方便,就在朗豪坊的food court旁。經過開放式的廚房,見到店員在處理一籠籠的點心,非常認真。餐廳的牆壁都是得意的卡通壁畫,藝術味道十足。餐牌主打中式食物,但食物名字大多是無里頭,估佢唔到!紅都面埋看到這個,腦中立即想起一首兒歌:"粉紅粉紅趣綴的臉"......記得曾經在網上看過餐廳的綠色卡通包子,而今次就叫左佢d朋友仔。唔好睇佢外表斯斯文文,內裡真係極度open,因為個味道甘甘地,又有少少辣,好似咖哩餡。一籠八戒造型非常可愛的豬包,和真正公仔相比幾可亂真,內裡其實是叉燒包。能將叉燒包改頭換面,重新包裝,卻又保留原有味道,吸引力大大提升。成砵辣牛水煮牛,相信看著相片也感到它的辣。不過其實唔好比佢個樣呃到,真係唔係話好辣,入口辣得溫和,不似平時入口即咳,而且用既牛肉都幾靚。見椒拆雞其辣的程度,是成砵辣牛的加強版。辣子雞丁無骨,油炸感不太強烈。紅辣椒,花椒的辣味突出,雖然見椒拆雞越吃越辣,但我就越辣越吃,幾乎
餐牌主打中式食物,但食物名字大多是無里頭,估佢唔到!
水煮牛,相信看著相片也感到它的辣。
其辣的程度,是成砵辣牛的加強版。辣子雞丁無骨,油炸感不太強烈。紅辣椒,花椒的辣味突出,雖然見椒拆雞越吃越辣,但我就越辣越吃,幾乎一個人清晒。(怕辣者要視乎個人吃辣能力,量力而為)
這裡雖然比人的感覺玩味較重,但我覺得餐廳在玩味和食物味道的平衡做得唔錯,而且也能建立自己特色的地方。