2019-05-15
2069 views
十幾年前預科補習之後跟老師和同學維持多年友誼,今次難得可以人齊(因為有人成日周圍飛,另外有人在外國定居)就book咗去其中一位朋友屋企附近食兼聚舊,我就順便openrice訂枱儲25里飛行里數~~~北京烤鴨(一食),由於book枱時要預定,所以未點餐已經上枱鴨肉片得厚度勻稱,而且擺得好靚,不過食法唔算講究,只係普通咁加瓜條或水果條而已~~~糖醋小排骨,食落感覺中規中距,如果再酸DD,可能感覺更有開胃feel~~~花彫醉轉彎,雞肉係好食,但感覺唔夠入味~~~香菇炒雜菌~~~美味翡翠黃金蝦球,黃金係代表蛋黃,食落感覺幾好食~~~糖醋松子桂魚,雖然朋友們大讚好食,但我因為吃得太多鴨,容不下它~~~蒜子上湯靈芝菇浸翡翠,感覺不錯,始終溫室豆苗是我喜歡的菜,只要不是炒就好食上海粗炒~~~乾貝蛋白炒飯,味道不錯,裡面的切豆感覺幾硬,要花時間咀嚼~~~霸王小籠飽,由於個餐得6個,所以我們叫多一籠,味道不俗,皮未到最薄,湯都係剛好~~~雪城高力豆沙,食落感覺軟熟又唔太甜,好食~~~霸王紅燒三絲翅,雖然我們分得唔平均,食落感覺真的好食糖醋子桂魚~~~整個晚餐雖然感覺不是最好食,但最開心係大家可以閒話家常
花彫醉轉彎,雞肉係好食,但感覺唔夠入味~~~
香菇炒雜菌~~~
美味翡翠黃金蝦球,黃金係代表蛋黃,食落感覺幾好食~~~
上海粗炒~~~
雪城高力豆沙,食落感覺軟熟又唔太甜,好食~~~
霸王紅燒三絲翅,雖然我們分得唔平均,食落感覺真的好食
糖醋子桂魚~~~
整個晚餐雖然感覺不是最好食,但最開心係大家可以閒話家常,我們更埋單後到附近住的朋友家中作客至接近十二時才搭西鐵回家~~~