2017-12-14 84 views
來蘭桂坊多數都係飲野,食飯都係第一次!今晚就同朋友一起黎呢間Steak Bar食晚飯!雖然餐廳不太大,但座位舒適唔會太迫,燈光暗暗地幾有氣氛!Steak Bar dinner 主要係食牛,亦有羊同魚可供選擇。另外還有多款小食,唔食飯黎飲下酒都得。而今餐我們選了食石燒薄切牛肉定食及吉列炸牛扒定食,另外還加了和風紫菜薯條,實行大快朵頤。熱辣辣香噴噴的薯條係即叫即炸,食落香口之餘,薯條夠粗所以咬落好有口感,而且炸得剛剛好,唔會乾晒。加上紫菜粉,香得黎食落味道更豐富更有風味!Dinner set 係以定食的形式,有清新開胃的沙律、嫩滑的麻醬豆腐及加有味素的白飯,係酒吧到食定食都幾特別,好有西日fusion感覺。而主角係一堆份量十足的薄切生牛肉,一片一片咁放在燒熱左的石板上,好快燒熟食得。牛肉食落好嫩口,充滿肉汁,就咁食已經好原汁原味!而你亦可以點鹽、燒汁或夾埋乾蒜片一齊食,令牛肉的味道更豐富。每種食法都有不同滋味,視乎個人口味,我就比較喜歡點鹽,令牛肉味更突出!另外吉列豬扒平時就食得多了,吉列牛扒都係第一次食,外層炸得香脆,但裡面依然係粉紅肉嫩,目測應該得2至3成熟。把牛扒放到燒到好熱的石板上

雖然餐廳不太大,但座位舒適唔會太迫,燈光暗暗地幾有氣氛!

和風紫菜薯條

吉列炸牛扒定食
把牛扒放到燒到好熱的石板上燒,即刻聽到油的滋滋聲同聞到牛肉的油香味。將牛扒兩邊燒一燒,好快就食得,外層燒過後咬落更香脆可口,麵包糠脆卜卜,但內裏肉質依然嫩滑又juice,牛肉味香濃。可以點埋餐廳提供的燒汁及特制微酸柚子醋醬油,令吉列牛扒的味道更豐富,我個人就比較喜歡點柚子醋醬油,酸酸地令牛扒食起來沒咁油膩,有一股清新感。

食完飯仲繼續坐下傾下,度過快樂的晚上!
2017-11-15
$250 (Dinner)
和風紫菜薯條