2017-03-25
今晚食八月居,八月居都係我在海港城經常幫襯的食店之一。以中價的中餐來講,它的食物都頗有質素。晚餐飲茶都唔錯,雖然d嘢細碟,但比起普通茶樓好食得多,個人認為適合三兩知己食飯傾計,但不適合大夥兒聚餐,因為你會食唔飽。今晚order咗四樣嘢,全部都係平時食開的,但巧合的是四樣嘢都有煎炸成分,點完先知呢個組合係錯嘅,實在太肥膩了,所以食完覺得好油,好彩有杯普洱解一解。粟米斑塊,ok,味道不過不失,$158脆皮BB豬,入口即融,唔錯,$78金沙翡翠豆腐,綠色嘅豆腐試過未?我諗係加入咗d蔬菜汁卦,外面係鹹蛋黃包住,好好味,雖然膽固醇高d,但間中食吓都OK,真係好好食,都係嗰句,食完一定會覺得有d油。怕肥者慎入! 龍蝦煎米粉,$248好似,龍蝦鮮甜,米粉索晒d龍蝦汁都好食,不過略嫌米粉煎得唔夠脆,淋淋地,加上相信係炸過的龍蝦,d米粉食落好油,一個字,肥!但味道係ok嘅!除此之外,佢個和牛沙律都好正,每次去到必食,但今餐太飽就冇嗌。題外話,呢排成日到海港城開餐,原因係泊車好方便,TST來講,海港城泊車最好最抵,時租$23/hr,星期一到星期五,晚上六點後入車,消費滿$500就可以免費泊五個鐘,(其實閒
今晚order咗四樣嘢,全部都係平時食開的,但巧合的是四樣嘢都有煎炸成分,點完先知呢個組合係錯嘅,實在太肥膩了,所以食完覺得好油,好彩有杯普洱解一解。 粟米斑塊,ok,味道不過不失,$158 脆皮BB豬,入口即融,唔錯,$78 金沙翡翠豆腐,綠色嘅豆腐試過未?我諗係加入咗d蔬菜汁卦,外面係鹹蛋黃包住,好好味,雖然膽固醇高d,但間中食吓都OK,真係好好食,都係嗰句,食完一定會覺得有d油。怕肥者慎入! 龍蝦煎米粉,$248好似,龍蝦鮮甜,米粉索晒d龍蝦汁都好食,不過略嫌米粉煎得唔夠脆,淋淋地,加上相信係炸過的龍蝦,d米粉食落好油,一個字,肥!但味道係ok嘅!
題外話,呢排成日到海港城開餐,原因係泊車好方便,TST來講,海港城泊車最好最抵,時租$23/hr,星期一到星期五,晚上六點後入車,消費滿$500就可以免費泊五個鐘,(其實閒閒地食個飯都要過$500)憑渣打卡一張單消費滿$500仲可以免費泊多一個鐘同換埋$25 starbucks券,真係抵到爛,所以我地兩個好鍾意到海港城食飯。