2024-02-02
如果講到香港好食嘅菠蘿油,應該唔少人都會諗起好出名嘅金華冰廳。我好耐以前食過一次,但已經冇乜印象,前幾天路過門口,見唔洗等位,就再食多次!依度嘅用餐環境比較狹窄,啲櫈會令你坐得好直Haha。而服務態度就....我只可以話啲店員都幾有「性格」,如果你嘅用餐體驗好,完全冇唔開心或受氣嘅話,咁你好lucky菠蘿油 - 幾普通,冇覺得比其他茶餐廳做得特別出色...菠蘿包常溫,麵包口感幾軟嘅,但我覺得個皮有啲過脆,我一刀切落去分一半,個皮就甩左好多,牛油亦都偏薄,冇網上面講得咁好食揚州炒飯 - 味道一般,啲飯痴埋一齊,冇粒粒分明。我個人覺得係唔合格嘅炒飯,唔推薦大家叫,只可以話有好多其他茶餐廳都做得比佢好蛋撻(牛油皮) - OK啦,蛋漿有淡淡嘅蛋香味,唔會過甜。雖然牛油皮唔厚,但唔係好鬆脆*仲有!依度有最低消費,指明「堂食」嘅客人一定要叫野飲。我叫左杯「熱檸水」,盛惠 $20香港有好多好多茶餐廳,其中唔少都做得比依間好食,而且服務態度冇咁差,建議大家再揀下