2021-01-21 630 views
呢兩年呢周圍都有好多好多嘅餃子店,基本上大家賣嘅嘢口味都係差唔多㗎啦。有唔同嘅話,大部份只係湯底之別。今日幫襯呢一間餃子店位於喺元朗雞地附近,要喺呢個位生存都真係有啲難度。隔離附近就有元朗最出名嘅台灣羅東肉焿番、潮興清湯腩、合興車仔麵。呢幾間都好好食,有一定水準,不過羅東就唔係咁啱我口味!呢間係名副其實嘅舖頭仔,只可以容納大約6人。廚房係開放式,見到有兩個人喺入面包緊餃子,另外有一個人咩幫手落單之後都入去煮。今日分別叫咗韭菜豬肉湯餃、芹菜豬肉湯餃,及白菜煎豬肉餃。餃子都係一般般大小,當然唔會好似雲吞咁細粒啦。第一口當然試下個湯底,好清淡,食開重口味嘅人一定要加調味料。芹菜餃都足料,好清新!煎白菜豬肉餃,睇個樣都靚嘅,脆卜卜好老實講,當我食完韭菜豬肉湯餃嘅話,我再食白菜餃時,根本就覺得完全冇味嘅。我唔知道係前者味道太濃,定係呢款太清淡?可以肯定嘅係呢間舖頭一啲味精都唔係好重,食完一啲口渴嘅感覺都冇,而且都好屬於自家製,因為感覺上係比較輕口味。

煎白菜豬肉餃,睇個樣都靚嘅,脆卜卜