星期六要開工,skip左lunch...放工勁肚餓,去左最就近嘅銀座神樂屋食Shabu Shabu放題獎勵下自己!冇Book枱之下加上星期六,竟然唔使等位!YEAH!坐得舒服。。。餐廳剛裝翻新完,好新淨而且冇裝修味,枱與枱之間都闊落,坐得舒服。加上唔係遊客區,個場8點都唔full,講野唔使嗌破喉嚨3種價錢,唔似酒店價!講返menu,呢度只有3種價錢選擇,揀$368牛小排可以食埋另外2個價錢平D嘅牛肩胛肉眼同豚肉,$268可以食埋豚肉但就冇得食牛小排,當然$228就冇得食貴D嘅牛小排同牛肩胛肉眼啦!酒店黎講好抵食!無論邊一個價錢,都可食埋menu上嘅其他食物。因為未食過呢間,於是揀左個中間價錢試下。落order開始計任食120分鐘,夠鐘後冇得加單,但可以繼續坐岩晒同朋友吹水吹一晚!只包一杯飲品,添飲或酒類要另計。湯5揀2,我哋揀左雞湯同海藻,一濃一清。雞湯係堅入味,烚完都唔使加調味已經好好食,但食食下就好咸。海藻湯係水味...所以岩岩好中和雞湯咸味。所以建議大家唔好揀2款濃味嘅湯。主角係牛肩胛肉眼同豚肉真係要學人哋講返句食牛有牛味,食豚有豚味encore 左好多次!呢個時候就豬左一下,因
坐得舒服。。。

3種價錢,唔似酒店價!
岩晒同朋友吹水吹一晚!

只包一杯飲品,添飲或酒類要另計。

主角係牛肩胛肉眼同豚肉
真係要學人哋講返句食牛有牛味,食豚有豚味
encore 左好多次!呢個時候就豬左一下,因為叫左牛肩胛肉餐,以為會上埋豚肉。食左2盒左牛肩胛肉先發現,豚肉呢?原來要落order的...調味料同菜各約有10款,自己夾。我發現雞湯烚肉,配以清湯烚菜係最perfect match,因為一咸一淡 (haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa)

可能肚得制,瘋狂order左好多野!但一上菜時,勁開心!今時今日見到圖與食物相符真係好難得!所以今次所有相都冇filter,令大家可以睇真D,同時對比下圖與食物係咪堅一樣。

先黎一個刺身拼盤,大碟到呢(2人份量)...加上刺身都係厚切,基本上一碟食到尾冇加單

鰻魚玉子好好食!個汁唔似平時個D咁甜,鰻魚唔腥,入口暖暖地,食得出係剛出爐唔係預先整好

因為怕食唔晒,所以只叫左4件壽司,都係水準之作

小食勁出色

我最中意食嘅蕃薯!雖然係天婦羅,但入口會一口油,蕃薯又香又甜,正爆!雞翼一入口就「辣」親,熱到出煙,下次都係要扮有儀態地吹一吹先食haaaaaaa
炸香蒜薄切藕片同燒鴨舌都好好食啊!藕片總共食左2.5碟(第3次加單昤怕食唔晒,於是問可唔可以半碟haaaaa),唔會太咸,有D似食薯片,好香口,忍唔住叫左杯啤酒送一送,好滿足啊

之後仲叫左好多小食,但掛住食冇影到
最後食埋軟雪糕,一唧出黎未行到位已溶溶哋,要快食!而味道就似細個食個D奶粉糖

全餐有2樣要改善,包括呢個酒煮蜆,蜆唔夠新鮮,又唔夠入味,麻麻地
另一樣就係呢個海藻土佐沙律,除左酸都係酸,我咁中意食酸都攪唔掂

2017-09-30
$300 (Dinner)
  • 全部都好食除左酒煮蜆海藻土佐沙律