2019-03-27 288 views
想食泰國菜好自然會聯想到九龍城,事關有好多泰國餐廳都扎根係呢度好多年,隆姐、小曼谷、黃珍珍,隨口講都幾間。今次我就想寫下呢間昭拍耶。昭拍耶呢間餐廳有2間店鋪,第一次認識佢係因為開咗係隆姐附近,而且裝修好靚,係等位嘅時候,個姐姐提議我哋去另一間店,可以唔駛等位。果然;我哋一去到就可以坐低,唔駛等。我哋分別點咗蝦醬炒飯、豬頸肉生菜包、同埋椰青雞湯。蝦醬炒飯唔太重蝦醬味,不過上面隻雞蛋邊炒到金黃色,令到炒飯挽回唔少分👍🏻平時食生菜包都係生菜配粒粒豬肉(打泡豬)估唔到生菜配豬頸肉又夾到,而且豬頸肉本身有小小酸汁,加咗生菜後令人食唔停口。不過講到最驚喜嘅係椰青雞湯。叫嘅時候都抱有懷疑,擔心椰青甜同雞嘅鹹唔夾,但當我飲嘅時候,原來個湯用咗青檸嘅酸中和,令到呢個湯同時出現甜、酸、鹹嘅味道,而飲落去又會令你感覺呢三種味道都好平均。必食之選!
我哋分別點咗蝦醬炒飯、豬頸肉生菜包、同埋椰青雞湯。