2014-09-21 221 views
年初到訪過尖沙咀金巴利道嘅韓式烤肉店「喜來稀肉」,主打一隻成年豬只有200-300克嘅護心肉,以及爐邊烤蛋,覺得美味又獨特,當其時都可講得上城中獨賣。早前,又見到另一新店,被喻為韓國No.1燒肉嘅「新麻蒲」,落戶銅鑼灣,故嚟到新麻蒲就喺想再重溫一下護心肉嘅美味。迎門口一個大招牌,正正講出何解No.1,皆因全球分店總數超過480間,遍佈中國、東南亞及美國,單單韓國本土已擁有430多間分店(註:喜來稀肉晌韓國本土則有230多間),絕不能小覷佢嘅規模,果然喺市場佔有率之冠。喜來稀肉個環境有種年輕、不拘小節嘅感覺,石屎牆身、水泥地下,基本上無太多裝修,並以圍爐圓枱居多;然則,新麻蒲都有點相類似,水泥地下、仿紅磚牆,不過,就以4人卡位為主,坐得較舒適,最特別每個卡座頂都置有光管,感覺較為摩登,而爐頂又有個煙囪連波形吊燈,刻意聚光於爐上,非常有心思。個煙囪又可以伸縮,故此,抽風效果都可以,食咗成晚都唔覺煙霧彌漫。翻一轉餐牌,其實跟據之前食韓燒嘅經驗,大抵都知道個情況。第一版就介紹護心肉嘅效能,而選擇不外乎豬肉類、牛肉類、主食類(飯麵、熱鍋)、特選料理(壽司、年糕、煎餅)、酒類、飲品及韓冰。一向食有
一向食有質素嘅韓燒都唔平,細細碟韓牛,逐碟逐碟計,唔經唔覺個人消費都三幾百落樓。難得店家有提供套餐,可以食得划算一點。6款套餐,有淨食牛肉或淨食豬肉,又或有牛又有豬,套餐份量有大大細,適合2人($368-$548)或3-4人($668-$698)。以SS6套餐包嘅種類就最多樣化,3-4人份量,有牛,有豬,又有特選什錦拼盤
,下面再慢慢介紹有啲咩!
韓國菜其中一個特色,就喺食乜都會餐前送來三幾款冷盤前菜,韓式泡菜喺指定動作,其次仲有漬醃蘿蔔及甜辣醬大豆芽伴蔥絲。泡菜夠辣夠狼,蘿蔔清甜無渣,大豆芽酸爽開胃,幾款前菜都有水準,又各有特色。
冷盤前菜
此外,仲奉送一份黑芝麻醬田園沙律,沙律菜新鮮爽脆,內裡仲有火龍果及車厘茄,配上自家製黑芝麻醬,味道幾特別,烤杏仁片更有畫龍點睛之效,唯獨個人覺得黑芝麻醬做得稀一點效果應該更好。
黑芝麻醬田園沙律
除咗前菜、沙律,食韓燒仲有幾樣配料好重要,新鮮生菜用嚟包住啲烤肉食,既清爽又去油膩;嫌齋包生菜寡啲,加啲青瓜粒、豆辦醬又點睇?如果唔怕油膩,又想肉味重啲,大可試試沾少少青辣椒洋蔥醬油嚟提味,感覺肉味更濃。
新鮮生菜
青瓜粒、豆辦醬
青辣椒洋蔥醬油
SS6套餐 $678

食物包括有:牛霜降肉(120g)、新麻蒲秘製牛五花肉(150g)、新麻蒲護心肉(150g)、新麻蒲五花肉(150g)、特選什錦拼盤(年糕、蘑菇、豬肉香腸、大蝦)、火炙霜降牛肉壽司4件,美觀實用嘅三層架盛載所有食物登場。
未烤肉,店員先為客人注入蛋漿於烤爐外圍嘅坑邊,製作爐邊烤蛋,因為唔喺第一次食,所以心裡有數,知點搞。其實烤蛋都要幾長時間慢慢烘,大概食咗一半烤肉嘅時候,啲蛋都OK嘞。比起上次晌喜來稀肉食嘅(坑邊分開3截,1/3喺原味,1/3加有少許泡菜),新麻蒲嘅蛋漿就加入咗好多泡菜,蛋香依然濃郁,但多添幾分惹味及辛辣
,若烘得啱火候,烤蛋入口軟綿綿,否則過老會變得嚡口。萬一失敗唔緊要,玩多次無妨,但添蛋漿每次收費$28。
泡菜蛋漿
再添蛋漿每次收費$28
上層(年糕、冬菇、金菇、雞肶菇、豬肉香腸、大蝦)
大蝦夠新鮮,鮮甜彈牙喺意料中事,而冬菇、金菇、雞肶菇燒完口感柔韌,菇香滋味,豬肉香腸亦都唔錯,唔似得啲平價雞肉腸成日出現過鹹嘅現象;不過,最估唔到喺啲年糕,燒完都仲喺咁硬
,真奇怪。
上層(年糕、冬菇、金菇、雞肶菇、豬肉香腸、大蝦)
年糕、冬菇、雞肶菇、大蝦
中層(霜降牛肉、秘製豬頸肉)

色澤深紅嘅霜降牛肉,油花分佈平均,切成一小件一小件,第一次燒可能過咗火,有點韌,第二次就理常好多,由於肉嫩又帶好重油份,所以,小弟較鍾意以生菜包住,再加啲青瓜一齊食;餐牌標明喺新麻蒲五花肉,由於供應問題,改以色澤粉嫩嘅秘製豬頸肉代替,睇落同樣脂肪分佈勻巡,切成條形,咬落有種爽脆感,一樣油香滋味
中層(霜降牛肉、秘製豬頸肉)
霜降牛肉、秘製豬頸肉
下層(新麻蒲護心肉、新麻蒲秘製牛五花肉)

較深色喺護心肉,晌喜來稀肉嘅食文都介紹過,所以唔多敘述,相對淺色喺牛五花肉。前者因為喺一組肉筋,所以形狀比較細小,無乜脂肪,但黐住少少筋膜,口感喺柔韌有彈性;後者攤開後喺薄薄一大片,輕燒即可,嫩滑油香富肉味,淨食或包生菜皆宜
新麻蒲護心肉
新麻蒲秘製牛五花肉
由於當日準備有啲不足,出菜有啲亂,而套餐內嘅火炙霜降牛肉壽司亦無緣一會,此外,飯麵一類主食亦未能供應,實在可惜

藍天檸檬汽水、覆盆子紅醋汽水 $28
食住韓燒真喺唔飲嘢唔得,飲品中有幾款幾新奇嘅汽水:藍天檸檬汽水、酸梅汽水、覆盆子紅醋汽水,款款都喺賣$28一杯,試咗其中兩款。藍天檸檬汽水其實跟飲一般汽水分別唔太大,猶如檸檬梳打,只喺色澤做得靚,望見都爽晒;而覆盆子紅醋汽水則特別少少,酸酸甜甜,有種飲酸梅湯嘅感覺。
藍天檸檬汽水、覆盆子紅醋汽水
韓國豆粉冰沫、韓國紅豆冰沫 $88

雖然,有啲菜式未能一試,不過,臨尾嘅兩款韓式甜點,著實帶來驚喜。前者簡單以冰沫,加入黃豆粉、麻糬、杏仁片,一層又一層鋪製而成,而後者則多加一大撮紅豆。何謂「冰沫」,其實即喺刨冰,但刨得極度幼細,入口綿柔即化,帶濃香嘅牛奶味,配以豆香十足嘅黃豆粉,煙煙韌韌嘅麻糬,薄薄脆脆嘅杏仁片,真喺要味道有味道,要口感有口感,真喺食完韓燒嘅最佳甜品
,不容錯過,而且份量頗大,莫講喺二人份,3-4人都夠試
韓國豆粉冰沫
韓國紅豆冰沫
如覺得晚市消費有啲貴,午市亦有套餐供應,15款午餐可供選擇,類別都幾多,有石鍋拌飯、冷麵、豆腐鍋、大醬湯、烤肉……等等,收費由$58-$95(+10%服務費),以銅鑼灣區都算喺合理收費。
雖然服務有唔少甩漏,但店員嘅誠懇可嘉,希望能繼續改善,守住No.1嘅招牌。在此多謝食友邀請,讓小弟掹車邊嚟到新麻蒲再嚐多款韓式烤肉。
Type of Meal
Dinner