一年前同哥哥去旺角店食個飯後甜品, 當時覺得小店的甜品不錯事隔一年, 再度與朋友仔去了尖沙咀店看....經常都有人龍在門外等候幸好當日去的時間尚早, 唔使等位尖沙咀店比旺角的大, 座位多點, 感覺不算焗促入座後店內開始人多, 所以我地坐的小卡位, 都要給人"搭檯"廢話少說, 即刻介紹我地食過咩喇~先介紹:冰火焦糖燉蛋HK$39食物要好味之餘, 賣相也要得人歡心如果味道差, 但有賣相, 都會給點同情分的呢個Creme Brulee面頭仲加上火焰蛋白及士多啤梨用心型碟子盛載著, 如果是我喜歡的男生order給我, 感覺super sweet呢~上面的火焰蛋白暖暖的, 有點飲燒棉花糖的口感, 不過無咁實在而內裡的焦糖燉蛋是凍的一羹畢哂兩款味道, 放進口中, 真的有點冰火感覺, 雖然溫差不算大, 但也感覺到美中不足的是, 若果燉蛋滑點, 焦糖也稍微減甜, 應該會是perfect!!因為時下的女生 (像我), 又愛甜又怕肥, 如果減點甜, 罪惡感也會減低, 哈哈挑戰唔到千層窩夫那就試試: 士多啤梨朱古力脆脆窩夫HK$50賣相都是good! 幾層朱古力窩夫, 加了一球朱古力味雪榚, 還有一小樽的峰
一年前同哥哥去旺角店食個飯後甜品, 當時覺得小店的甜品不錯
事隔一年, 再度與朋友仔去了尖沙咀店
看....經常都有人龍在門外等候
幸好當日去的時間尚早, 唔使等位
尖沙咀店比旺角的大, 座位多點, 感覺不算焗促

廢話少說, 即刻介紹我地食過咩喇~
先介紹:
冰火焦糖燉蛋HK$39
食物要好味之餘, 賣相也要得人歡心
如果味道差, 但有賣相, 都會給點同情分的
呢個Creme Brulee面頭仲加上火焰蛋白及士多啤梨
冰火焦糖燉蛋
而內裡的焦糖燉蛋是凍的
挑戰唔到千層窩夫
那就試試: 士多啤梨朱古力脆脆窩夫HK$50
賣相都是good! 幾層朱古力窩夫, 加了一球朱古力味雪榚, 還有一小樽的峰蜜
不過有點可惜的是.....窩夫是絕無甜味, 而且朱古力味也不濃
所以我配以雪榚來吃, 雪榚上的脆脆, 再加埋雪榚及窩夫, 有多重口感, 但不算特別
士多啤梨也不多, 只得幾片薄切的士多啤梨, 似伴碟多d, 而且也頗酸
最後的焦糖脆蕉HK$39
雪榚的口味不能自選, 都是朱古力+雲尼拿味~
配以芝麻脆片及幾小斷有焦糖面的香蕉
這個感覺是最輕盈的
有生果, 而且又不會過甜
加了焦糖面的香蕉, 味道不錯!
芝麻片如果可以再脆點會更好~

朱古力味雪榚內裡仲有朱古力片, 雖然唔知是自家製還是外邊訂回來, 但算是有誠意吧!
吃過甜品後, 歎番杯桂花茶先!
以為會是有桂花乾在內, 可能是店主細心之想吧, 將所有桂花隔起
免得我地喝時桂花黏著咀邊
味道是很香, 不過飲落似蜜糖水, 又可能食完以上既甜品, 所以味道都有所影響
但甜味是適中的, 可以中和番剛才的甜膩感
其實今次覺得有點失望, 好像水準有點下降
可能是每所分店有所不同吧 (在openrice看出旺角是最多"笑面"的)
或者你地可以試試它的必食推介, 應該會更好吧!
還有記得很久前在旺角店, 坐下會送上一小杯清水, 現在是刪減了還是我記錯?!
2013-07-11
Dining Offer