2017-07-09 89 views
今日老公又要去太子外勤,收工既時候見到心煱個宣傳易拉架話有新食法,價錢依然咁超值,一於再戰!!$158就有蒸蠔又有乳鴿又有雞煲仲有火鍋放題!我無睇錯吖嘛?!抵到咁誇張?!心煱位於太子尾,其實都好近地鐵站,位置非常方便!!先來每人一隻蒸蠔職員會拎個兩層蒸鍋出來係我地面前計時蒸,當計時器一響就係我地開餐之時!但唯一有點失望既係要我們自己開蠔,由於我唔太熟手,所以都要費一點時間才開到。但當然食慣生蠔既人就無問題啦接著便到我最期待的乳鴿登場乳鴿雖然不大隻但好好肉!外皮燒得乾身香脆不油膩,內裡的肉肉香滑多汁,超正!如果可以加錢再食的話我都會加食完鴿鴿,意猶未盡之時就到雞煲登場。老實說,當我見到既時候係有點失望,因為一些芝士碎都看不到但事實又再一次教導我做人唔好以貌取<人??食物??>咁武斷!因為芝士是看不到但食得到!!那芝士在那裡??問得好!答案就是那些啡啡白白的醬汁!!醬汁有著濃濃的芝士味,再加上紫洋蔥,青椒,紅椒等惹味的蔬菜煮成,非常滋味雞件大大件好厚肉,而且很香滑一點都不柴,配合著滋味醬汁一起吃真的一級棒吃完雞煲後就要火鍋時間,先選湯底,吃完不辣的芝士雞煲後當然要吃點辣來剌

心煱位於太子尾,其實都好近地鐵站,位置非常方便!!
蒸蠔

先來每人一隻蒸蠔

乳鴿

接著便到我最期待的乳鴿登場

乳鴿雖然不大隻但好好肉!

芝士雞煲

食完鴿鴿,意猶未盡之時就到雞煲登場。
老實說,當我見到既時候係有點失望,因為一些芝士碎都看不到

因為芝士是看不到但食得到!!
那芝士在那裡??問得好!答案就是那些啡啡白白的醬汁!!

吃完雞煲後就要火鍋時間,先選湯底,吃完不辣的芝士雞煲後當然要吃點辣來剌激就下啦!
麻辣湯底

我們選了四川麻辣火鍋湯底。
岩岩送到來仲係凍的時候無乜野,到滾起的時候就知味道

陣陣既花椒八角由煲內越滾越香,真係用個鼻都知道湯底超香濃

黑豚肉

不吃牛的我先吃豚肉塊,出乎意料地豚肉爽口得來很香軟,有嚼口得來一點都不韌,而且肉香味濃,多吃幾碟已經可以翻本啦!

鮮蝦

而另一樣我必須推介的是大海蝦!
水準和上次一樣,大蝦大大隻不在話下,而且非常爽口彈牙,蝦味十足,又一翻本之選

芥末芝士包心丸

而芥末芝士丸亦係另一樣出色之作。
肉裡的芝士很多,漲卜卜的好像一咬開就要衝出來,而且芥末味有小小辛辣得來又不致於攻鼻到喊,剌激來得剛剛好

韭菜鮮肉餃

最後一樣令我難忘的是韭菜鮮肉餃。
飽滿的餃子內涵非常豐富,而菜和肉的比例剛剛好,不會過於heavy,而且皮非常薄身,不會一口也是麵粉,值得一試

無糖茶

噢,差一點忘了跟大家分享下有甚麼飲品!
大約十多款的韓式飲品放滿了兩個凍櫃,但由於體重日漸增加,所以還是選無糖的茶飲料會較好

當中有烏龍和龍井供大家選擇,真的非常令人滿意呢!

2017-07-03
$175 (Dinner)
乳鴿
芝士雞煲