對上一次幫襯過佢哋個便當,印象唔錯吓 (雖然有D貴) 。於是今日下晝又去食Lunch,叫咗過雜錦魚生飯Set。初時以為係一大碗上,攞到嚟先至知係用一隻好大嘅碟上。份量好多吓!同傳統嘅定食一樣,個餐跟埋前菜、咸菜同味噌湯。先講味噌湯,味道夠味得嚟唔太咸,掂!不過配料只得昆布就未免馬虎咗D,至少都可以加D豆腐粒或金菇等配料啦。再講,前菜同咸菜都係令我覺得一樣有D馬虎嘅感覺。雖則前菜大多數(即使正宗嘅日本料理) 都係用D頭頭尾尾剩餘物資做出嚟,但係今次呢個汁煮南瓜 (凍食) ,望落去就未免有D求其,上次食便當嘅時候前菜係大根煮魚頭,味道同誠意就高好多呀!咸菜只放一種顏色嘅漬物 (平時嗰D係兩隻色) 亦都好似唔係咁有誠意!最後輪到主角魚生飯,材料有三文魚、八爪魚、鱆紅魚、赤身、甜蛋、蟹籽同埋三文魚籽等等,中間仲有隻甜蝦!材料咁多,知但係好難得樣樣嘢都咁新鮮!隻甜蝦尤其彈牙鮮甜!呢個飯總算幫呢個餐攞番好多分數!當日胃口大好!叫多咗個吉列炸蚝,三大隻,麵包糠外皮唔太厚,蚝算係幾Juicy吓。其實以魚一丁嘅定價,應該可以做得更加好。

其實以魚一丁嘅定價,應該可以做得更加好。