2019-01-28
記得一年多前第一次來,雖然感到食物尚可,但由於服務不佳,所以也沒再光顧。直至今午,看見店家推出素肉餅,大感興趣,便決定再給它一次機會,怎料比上次更失望。首先跟上次光顧一樣,該店是沒有水供應的,要飲水,請科水,三蚊枝礦泉水,不貴,但旁邊有張呼籲大家食素肉餅減少碳排放的海報旁,是否有點偽善?免費提供水,成本真的那麼高嗎?為何入間餐廳食飯,想飲水,都要逼人買膠樽水,三蚊枝,又唔係賺好多,但製造垃圾,但又呼籲減排,想點?點了麻辣東菇素肉餅,熱奶茶不到五分鐘便來了,然後奶茶凍了,涼了,沒了,望錶,差不多半個鐘,問伙計,他指著我身後的女士說:"佢果份都未到!" 那位女士無奈地說:"等咗半個鐘喇!" 結果,再等五份鐘,兩份一齊到。我唔知係咪素所以等耐啲,但如果係,係咪應該同個客講聲?另,等份午餐要半個鐘是否合理?最後講到個餐,對唔住,等半個鐘,我會好有期待,但結果如圖,一碗飯加一塊薄如紙的肉餅,連兩條青菜點綴吓都冇,第一個感覺,好寡,再望餐牌,噢,原來菜要加8蚊,唔加就真係一條都冇,都啱既,同水既道理一樣。素肉餅味的確不像肉,但量真的太少,加上辣味太重,除了辣味外根本吃不出其他味道,整碟很乾,加上奶
素肉餅味的確不像肉,但量真的太少,加上辣味太重,除了辣味外根本吃不出其他味道,整碟很乾,加上奶菜早已凍了喝光了,像乾啃了一整碟飯,感覺很差。
等了半個鐘,吃了十分鐘便離開,真的不願久留,也不願再光顧。
兩次機會,也算中肯吧。
下次?不了